MAKALELER / Demans-Alzheimer-Kilo Bağlantısı





Demans-Alzheimer-Kilo Bağlantısı:

 

1—Yapılan bir bilimsel çalışmaya göre  aşırı kilo ve daha sonra ortaya çıkabilecek demans arasında bir bağlantının bulunup bulunmadığını saptamaktı.

 

1.1--Sonuçlara göre araştırma sürecinde 453 kişide demans gelişmiş. Araştırmanın başlarında elli yaşındı olan ve beden kitle endeksi 30 ve üzeri olan kişiler arasında demans hastası olanların sayısı daha yüksek.

 

1.2--Bu grupta demans riski normal kilolulara kıyasla % 31 daha fazla. Ancak cinsiyetler arasında dikkat çekici farklılıklar söz konusu.

 

2--Erkeklerde şişmanlık rol oynuyor ama karın bölgesindeki şişmanlık değil. Oysa kadınların karın bölgesindeki yağlar demans riskini % 39 oranında artırıyor.

 

2.1--Gerçi bazı araştırmalar yüksek kan basıncı, kalp-dolaşım hastalıkları veya diyabet gibi hastalıkların da etkili olduğunu ortaya koydu ama son araştırmada bunları doğrulayacak kanıtları bulamadıklarını söylüyor araştırmacılar.

 

2.2--Ma ve ekibi aşırı kiloların demans için bir risk faktörü olduğunu ve bu nörodejeneratif hastalığın yaygınlaşmasından da kısmen sorumlu olabileceğini belirtiyor.

 

Kaynak:HBT--Higher risk of dementia in Englisch older indi- veduals who are overweight or obese, Internatio-




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.