MAKALELER / Kaysı-Sağlığa Faydaları





Kaysı-Sağlığa Faydaları:

 

1--Kayısı, dünyadaki en sağlıklı meyveler arasında. Yalnızca 50 kalori eden 100 gram taze kayısıda %12 oranında C vitamini, %12 oranında A vitamini ve %6 oranında potasyum bulunuyor.

 

2--Kayısıda aynı zamanda retinol olarak da bilinen A vitamininden bol miktarda bulunuyor. Yağda çözünebilen A vitamini, görme yetisini geliştirmenin yanı sıra bağışıklık sisteminizi kontrol altında tutuyor ve cildinizi de koruyor.

 

3--Kayısıda bulunan beta karoten ve diğer vitaminler gözle ilgili yaşla bağlantılı, görme yetinizi yitirmeye neden olan maküler dejeneresyon olarak da bilinen rahatsızlığa yakalanma riskini de azaltıyor

 

4--İster kuru ister taze olsun bol miktarda lif bulunuyor.kayısı, yiyerek sindirim sistemiyle ilgili sorunlara karşı da koruma sağlıyor.

 

4.1--Kayısı, içerisinde bulunan yoğun lif içeriği sayesinde vücuttaki kötü kolesterol sevisini dengeleyerek kalbini- korunmasına yardımcı olur, ayrıca iyi kolesterol seviyesini de artırır.

 

4.2--Bunun yanı sıra kaysıda bulunan potasyum, sinir sisteminiz için gereklidir. Ayrıca  potasyum kaslarınızın düzenli çalışması için günde bir ya da iki taze kaysı yemek gerekir.

 

5—Kaysı sağladığı tokluk hissi için günde birkaç kuru kayısı yenilebilir

 

6--Kemiklerin şekillenmesinde ve gelişmesinde kalsiyum çok önemlidir. Kayısıda bol miktarda kalsiyum bulunur. Ayrıca, vücutta yeteri kadar potasyum bulunmadığında kalsiyum sindirilemediğinden ve düzgün olarak alamadığından, kayısıda bu iki bileşenin de bulunması sağlık için çok faydalıdır.

 

7--Kayısı nasıl yenmeli-Çoğu tatlı meyve gibi kayısı da birçok farklı şekilde tüketilebilir. Kuru ve taze kayısının yenmesi daha kolay olsa da kayısıyı dilimleyip sabahları mısır gevreğinize katabilirsiniz. Ya da yoğurtla karıştırıp sos gibi ya da ekmek üzerine sürerek marmelat gibi tüketebilirsiniz.Turtalarda ve keklerde sıklıkla kullanılan kayısı aynı zamanda salatanıza lezzet katmak için de tercih edilebilir. Kayısı yeşillikle, feta peyniriyle ve bademle de uyumlu bir lezzete sahiptir.

 

7.1--Kuru kayısı, uzun süre ışık altında tutmadığınız sürece çok daha uzun süre saklanabilir. Taze kayısı kısa sürede çürüyeceğinden ve bütün faydalarını yitireceğinden hemen tüketilmelidir.

 

Kaynak:HBT--Sevda Deniz Karali

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 66

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.