MAKALELER / Otizm e Yardımcı Çözüm Probiyotik Gıda Olabilir-Ev Yoğurdu-Kefir vs





Otizm e Yardımcı Çözüm Probiyotik Gıda Olabilir-Ev Yoğurdu-Kefir vs.:

 

1--Bilimsel veriler her 10 otizmli çocuktan 9 unda iltihabi bağırsak hastalığı (ülseratif kolit), aşırı geçirgen bağırsak send- romu ve reflü gibi ciddi mide ve bağırsak rahatsızlıklarının olduğunu gösteriyor. Ayrıca karın ağrısı, geceleri sık sık uyanma, kronik ishal ve kabızlık gibi şikâyetlerin de bu duruma eşlik et¬tiği belirtiliyor.

 

1.1--Otizmli çocukların sindirim enzimlerindeki işlevsel bozukluk nedeniyle protein, yağ ve şekerlerin sindiriminin aksadığı, sindirime yardımcı mide ve bağırsak sıvılarının yeterince salgılanmadığı, gerekli vitamin, mineral, protein, yağ, şeker ve diğer besinlerin emilerek kana geçmesinin azaldığı, istenmeyen zararlı maddelerin kana karıştığı, bağırsaktaki faydalı mikroorganizmaların (Lactobacillus, Bifidobacterium, Bacteroides) sayısının azaldığı, hastalık yapan mikroorganizmaların (Candida, Clostridium) sayısının arttığı belirlenmiş. Otizmli çocuklardan alınan idrar ve kan örneklerinde bu zararlı mikroorganizmaların ürettiği zararlı maddeler, enzimler ve metabolik ürünler çok fazla miktarlarda tespit edilmiş.

 

2--Otizm belirtileri gösteren fareler sağlıklı bağırsak işlevlerini düzenleyen Bacteroides fragilis bakterisi ile tedavi edildiğinde, bağırsak geçirgenliğinin azaldığı ve bağırsak hücreleri arasındaki sıkı dokunun gevşemesini engelleyen proteinlerin ve sitokinlerin yeterli miktarda sentezlendiği belirlendi.


2.1--Otizmli farelere dışardan gıda takviyesi şeklinde B.fragılis bakteri kültürü verilmesiyle bağırsaklardaki yararlı mikroroganizma kültürünün dengelendiği ve zararlı metabolitlerin kana karışmasının engellendiği sonucuna varıldı. Ayrıca farelerdeki otizm benzeri davranış ve iletişim bozukluklarının da önemli derecede azaldığı görüldü. Benzer sonuçlar başka araştırmalarda da elde edildi.

 

3—Yorum:Otistik kişilere probiyotik diyet uygulanması-ev yoğurdu-kefir-turşu vs verilmesi faydalı olabilir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Nisan 2015-Tübitak

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.