MAKALELER / Grip de C Vitamini Tedavisi





Grip de C Vitamini Tedavisi:

 

1--Soğuk kış aylarında sıkça görülen gribal enfeksi-yonların önlenmesinde vitaminlerin faydalı olduğu görüşü hâkimdir. Bunların başında C vitamini gelir. İlk olarak 1970'lerin başında Dr. Pauling adlı bir araştırmacının, C vitamini takviyesinin gribe yaka-lanma riskini ve hastalığın şikayetlerini azalttığını söylemesiyle bu vitamine olan ilgi arttı.

 

1.1--Daha sonra yapılan bazı çalışmalardan elde edilen sonuçlar bunu desteklemese de 2004 yılında yayımlanan bir makale, C vitamininin önemini tekrar gündeme getirdi. Bu makalede askeri birlikler, öğrenci grupları ve maraton koşucuları üzerinde yapılan toplam 12 çalışmanın sonuçları özetleniyordu.

 

1.2--Bunlardan beşi küçük çapta çalışmalardı ve C vitamininin gribe yakalanma riskini % 45-91 arasında azalttığını ifade ediyordu. Üç çalışmadaysa C vitamininin zatür- reye yakalanma riskini % 80-100 arasında azalttığı belirtiliyordu.

 

1.3--Ancak bazı çalışmalarda bu bağlantı görülmüyordu. Sonuç olarak, C vitamininin üst ve alt solunum yolu hastalıklarına etkisi halen net olarak bilinmese de, genel kanı bu hastalıkları önleyici olduğu yolundadır.

 

2--Mevsim meyve ve sebzelerini yeterince tüketerek dengeli beslenmenin gribe karşı en önemli koruyucu unsur olduğu kabul edilmektedir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Aralık-2010

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.