MAKALELER / Aşı-Tıbbi Aşılar-Genel Bilgi





Aşı-Tıbbi Aşılar-Genel Bilgi:

 

1--1796 yılında bilimsel olarak yapan Edward Jenner ise aşılamanın kurucusu kabul edilir. Aşılama çalışmaları Edward Jenner'den daha eskilere dayanır. 7. yüzyılda bazı Hintli Budistler yılan zehri içerek onun etkilerine karşı bağışıklık geliştirmeye çalışmışlardır.

 

2--Aşı Uygulamasının Amaçları-Çocuklarda aşılama gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok etkili, maliyet- yarar hesapları göz önüne alındığında yararları maliyetin çok üzerinde koruyucu bir halk sağlığı hizmetidir.

 

2.1--Çocuklarda aşı uygulaması üç amaçla yapılır. Çocuğu ciddi yan etkileri ve ölüm riski olan hastalıklara karşı korumak ilk amaçtır. İkinci amaç, aşılama oranlarını yükselterek toplumda bulaşıcı hastalık salgınlarını önlemektir. Üçüncü amaç, yaygın aşılama ile toplum düzeyinde bağışıklık sağlanması, toplumda aşılanması olanaksız ve hastalık nedeniyle aşılanama- yan çocukların korunmasını sağlar.

 

2.2--Bağışıklık denilince, enfeksiyon hastalıklarından korunma anlaşılır. Aktif ve pasif olmak üzere iki yolla kazanılabilir. Aktif bağışıklık ya hastalık geçirilmesi ile ya da aşılarla sağlanır. Pasif bağışıklık ise diğer insanlar ya da hayvanlardan antikorların alınması ile sağlanır. Anneden bebeğe plasenta yolu ile antikorların geçmesi, kan ve kan ürünleri verilmesi pasif bağışıklık sağlayan durumlardır.

 

3--Aşılama ile dünyada birçok ülkede çocuk felci, difteri, boğmaca, tetanoz, kuduz,kızamık- kızamıkçık-kabakulak (KKK) ve Hemophilus influenza tip b (Hib) aşısının aşı takvimine eklenmesiyle birlikte 10 hastalığa karşı çocukların korunması mümkün hale gelmiştir.

 

1--Doğumda: Hep B

2--1 .ay:Hep B

3--2.ay: DBT,İPA,HİB,KPA,BCG

4--4.ay: DBT,İPA,HİB,KPA

5--6.ay: DBT,İPA,HİB,KPA,OPA,Hep B

6--9.ay:Kızamık

7--12.ay:KKK, Suçiçeği,KPA

8--18.ay:DBT,OPA, Hep A

9--24.ay:Hep A

10-ilköğretim 1 .sınıf:KKK,DBT,İPA

11--İlköğretim 8.sınıf: Td

12--Rotavirus: 6-12. Haftalardan başlayarak 4-10 hafta ara ile 3 doz

13--Meningokok: 9-12 ay arasında 3 ay ara ile iki doz, 1 yaşından sonra tek doz

14--HPV: 9-26 yaş arasındaki kızlarda 0,2,6 ay aralıkla 3 doz

 

4--Aşıların Yan Etkileri-Aşı sonrası görülen yan etkiler yerel, sistemik ya da alerjik olabilir. Yerel tepkimeler genellikle sık görülen buna karşın ağır olmayan tepkimelerdir. Ciddi alerjik tepkimeler ise en az görülen ancak en ağır olan tepkimelerdir.

 

4.1--Yerel tepkimeler daha çok ağrı, şişlik ve kızarıklık şeklindedir. Aşının tipine bağlı olarak %50 olguda görülebilir. Yerel tepkimeler daha çok inaktive aşılardan sonra, en sık olarak da adjuvan içeren aşısından sonra ortaya çıkar. Genellikle aşı uygulamasından birkaç saat sonra görülür ve kendiliğinden geçer. Bazı durumlarda İnaktif polio aşısından sonra nadiren anaflaksi ya da Guillain Barre geliştiği bildirilmiştir.

 

4.2--Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşı reaksiyonu, aşılananların % 5-15'inde, 6-11 gün sonra, 1-3 gün süren 39°C ve üzerinde ateş ve az oranda döküntü görülebilir. Aşıya bağlı geçici trombositopeni yapabilir.

4.3--Suçiçeği aşıdan sonra %20-30 oranında aşı yerinde hassasiyet, kızarıklık ve ateş görülebilir. Aşılananların % 4-10 da ilk 30 günde döküntü ortaya çıkabilir.

BCG aşısından 2-6 hafta sonra aşı uygulanan yerde 10 mm çapında kırmızı bir papül oluşur. 2-3 hafta içinde apse ve ülser gelişebilir. İyileşme 4-12 haftalık bir süre alır. Annelere bu normal reaksiyon olduğu anlatılmalı.

 

5--GRİP AŞISI: Milyonlarca insanın 1 yıl içinde bu hastalığa yakalandığı ve özellikle çocukların ve de yaşlıların ciddi biçimde etkilendikleri düşünülürse grip aşısının gerçekten gerekli olduğu ortaya çıkar. Grip aşısı uygulandığı insanlarda % 70 ile % 90 oranında gribe karşı bir bağışıklılık sağlar; % 10 ve % 30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebilir. Bu kişinin burada verilen aşıya karşı bağışıklık oluşturabilme yeteneğiyle ilişkilidir. Bize o yıl için uygulanan grip aşısı, son bir yıl içinde gelişmiş grip virüslerine karşı oluşturularak hazırlanmış grip aşısıdır.

 

5.1--Özellikle uygulaması gereken hastalık grupları şunlardır: Hamileler, 50 yaş veya daha yaşlı kimseler, kronik hastalığı bulunan kişiler, sağlık alanında çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelin tümüne uygulanmalıdır. Grip aşısının domuz gribinden koruduğu henüz bilinmiyor.

 

6--DOMUZ GRİBİ AŞISI: Pandemik İnfluenza A (HİNİ) virüsünün neden olduğu domuz, kuş ve insan grip virüslerinin bir karışımı olarak karşımıza çıkmış olan yeni grip türüdür. Hastalığın klinik belirtileri mevsimsel gripten farklı değildir. Pandemik grip (HİNİ) şu aşamada mevsimsel influenzadan daha ağır seyretmemektedir. Ancak hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Mevsimsel influenzadan en önemli farkı toplumun büyük kesiminin daha önceden bu ve benzeri olan virüslerle karşılaşmamış olmasıdır. Bu nedenle dünya nüfusunun önemli bir kısmı hastalığa açıktır. Şu anda Türkiye'de var olan aşı, bir yıl öncesinin influenza virüsüne karşı geliştirilen mevsimsel grip aşısıdır.

 

7--YENİ AŞILAR: Adenovirüs, kolera, tifo, sıt-ma ve HIV/AIDS, yeni tüberküloz aşıları

 

8--PNOMOKOK: Son dönemde programa ek-lenen aşılardan pnömokok aşısı ile menen-jitlerde % 80-85, pnömonide % 20, akut otitis mediada ise % 6 oranında korunmanın mümkün olduğu bildirilmiştir. ABD'de aşının 2000 yılında ulusal aşı şemasına eklenmesinden dört yıl sonra ülkedeki bütün pnömoni vakalarının % 39 oranında azalma sağlanmıştır.

 

Kaynak:CBT-1475/26.06.2015-- Çocuklarda Aşılamanın Önemi- Dr. Hülya Çelik-VKV Amerikan Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.