MAKALELER / İHA-Drone-Droneler Tozlaşmaya Yardımcı Olacak





İHA-Drone-Droneler Tozlaşmaya Yardımcı Olacak:

 

1--Baharda çevremizde uçuşan polenler (çiçek tozu), çiçeklerin yapışkan tepeciklerine konduklarında çiçeklerdeki erkek üreme hücresi, dişi üreme hücresiyle birleşir ve bunun sonucunda bitkilerin çoğalmalarını sağlayan tohumlar oluşur.

 

1.1—Birçok bitkinin tozlaşmasında ise arılar vb böcekler yardımcı olur.

Ne var ki milyonlarca yıldır devam eden bu sistem artık tehdit altında.

İklim değişimi, tarım ilaçları ve hastalıklar yüzünden arılar ve tozlaşmaya yardımcı olan diğer böcekler gitgide azalıyor.

 

2--Tsukuba Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsünden (Japonya) Eijiro Miyako bu soruna drone ile çözüm getirmek istiyor (Materally Engineered Artificial Pollinators, Celi 9.02.2017)

 

2.1--Miyako’nun tozlaştırıcısı dört pervaneyle çalışan, dört santimlik bir drone. Dronenin geliştirilmesindeki zorluk biçimi değil droneye polen taşıma yetisini kazandırmak olmuş.

 

2.2--Böcekler bunu bedenlerinin üzerindeki ince tüylerle yapıyor. Araştırmacılar bunu elektrostatik etkilerle polenleri alıp verebilen özel iyonik bir jelle taklit etmişler. Yeni jel karıncalar ve karasineklerle test edildikten sonra böceklerin gerçekten de kontrol grubundakilerden çok daha fazla çiçek poleni aldıkları görülmüş.

 

2.3--Madde elektrostatik özellikler dışında önemli bir özelliği daha var. Bildik jeller önemli ölçüde sudan oluştukları için uzun bir süre kullanılamıyor, oysa yeni malzemede böyle bir sorun yok. ikinci aşamada jel küçük bir dronenin üzerine dağıtılarak sürülmüş ve üzerine ayrıca at kılı ilave edilmiş. Bu şekilde yüzeyin büyüyerek daha fazla elektrostatik etki yaratması amaçlanmış. Zambaklarla gerçekleştirilen ilk deneylerde gerçektende başarılı sonuçlar elde edilmiş.

 

Kaynak:CBT-Nilgün Özbaşaran Dede




Makalenin İzlenme Sayısı : 97

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.