MAKALELER / Sera-İstanbul un Seraları





Sera-İstanbul un Seraları:

 

1--Kumluca’da artık sera kurulacak yer neredeyse kalmadı. Biraz yayla kısımlarında yeni sera kurulumları oluyor. İlçede narenciye bahçeleri de var. Bazı narenciye bahçeleri sökülüp seraya dönüştürülüyor.”

 

1.1--Kumluca domateste öne çıkarken Antalya’nın Demre ilçesi ise biberde ilk sıra¬da. İlçe biberin uzmanı haline gelmiş. Biberin bin bir çeşidi bu ilçeden çıkıyor. Yaklaşık 10 bin dekarlık sera alanının % 60’mda biber üretiliyor. İlçedeki seralarda patlıcan,kabak, domates ve salatalık da az miktarda üretiliyor.

 

2—İstanbulun Seraları:

 

2.1--Akdeniz, Ege, Marmara ve termal bölgelerde yetişen sera ürünlerinin çoğu öncelikle büyük şehirlere geliyor. Tüke¬timin çoğu buralarda olduğu için bu kaçınılmaz. Öte yandan, İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi nüfusu yoğun şehirlerin etrafında da sera yatırımları göze çarpıyor. 

2.2--Şehir seralarının sayısında maliyetler ve iklim şartları nedeniyle henüz istenilen seviyede olmasa da gözle görünür bir artış var. Şehir seraları daha çok tarla ürünleri çıkmadan önceki boşluğu doldurmak için erkenci üretime yönelik kuruluyor.

2.3--İstanbul’un Pendik, Tuzla, Süivri, Çatalca ve Beykoz gibi ilçelerinde bu tür seraların sayısı artıyor. İs¬tanbul’daki seraların toplamı henüz 2 bin dekar seviyesinde. Ancak yeni yatırımlarla bu rakamın birkaç yılda 3 bin dekara ulaşması bekleniyor. İstanbul’daki seralarda yaklaşık 15 bin ton sebze yetiştiriliyor. Seralarda ağırlıklı olarak hıyar, domates, marul, biber üretimi gerçekleştiriliyor. 

2.4--İstanbul’daki seralar genelde bir ila üç dekarlık küçük aile işletmelerinden oluşuyor. Diğer illerde de benzer ölçeklerde yatırımlar var. Özellikle Kocaeli ve Sakarya’nın Pamukova bölgesinde yeni seralar kuruluyor. Bu bölgelerde kurulan seraların avantajı pazara yakın olmaları. Enerji maliyetlerinde biraz avantaj sağlanması halinde bu bölgelerde ciddi sera yatırımları gündeme gelebilir.

2.5--Türkiye'deki seralarda son teknolojiler kullanılıyor. Klasik yöntemlerden modern seracılığa dönüş yaşanıyor. Yeni nesil seralar kuruluyor. Dikimden bakıma ve hasada kadar yoğun bir teknoloji hakim. Bu konuda hem şirketler hem de üniversite tarafında Ar-Ge çalışmaları yapılıyor. Robotik sistemler, yapay zeka kullanımı giderek artıyor. Fide üretim seralarında viyole otomatik ekim yapan ekim makineleri bulunuyor.

2.6--Sulama sitemleri hareketli boom tekniğiyle gerçekleştiriliyor. Akademik tarafta özellikle domates, patlıcan ve biber hasat makineleri üzerine yoğun çalışmalar var. Yeşil aksam içeren kıvırcık, marul üretiminde dünya çapında kullanılan otomatik hasat, otomatik yer değiştirme sistemleri Türkiye'deki seralarda da kullanılmaya başladı. Yine dünyada akademik düzeyde çalışmaları yürütülen koltuk alma, yaprak toplama gibi çalışmalar için de otomatik sistemler mevcut. Hasadı gerçekleştirilmiş ürünlerin depoya ve/veya paketleme ünitelerine taşınmasını sağlayan manyetik bir hattı izleyen, otomatik araçlar bulunuyor.

2.7--Açık alanlarda kullanılan otomatik ekim sistemleri topraklı seralarda da belli oranda kullanılabilmektedir. İlaçlamada robotik sistemler yoğun olarak kullanılıyor. Sulama otomasyon sistemi üzerinden yapılıyor. Sulama ve gübreleme makineleri otomatik çalışıyor. Fide seralarında ise bu tür sulama teknikleri raylı boom sistemleri ile otomatik olarak gerçekleştiriliyor. 


2.8--Yapay zeka teknolojileri, her alanda olduğu gibi seracılıkta da kullanılmaya başlandı. Robotik sistemler yapay zeka olmadan kontrol edilemiyor. Bunlar öğrenen ve kendini geliştirebilen sistemler. Verilerin toplanıp, derlenip yazılımlarla bir sonraki aşamaya daha öğrenmiş bir şekilde geçilmesi mümkün. Domates hasadında, meyvenin imaj analizinde hem renk hem boyut hem de pozisyonu belirlenerek meyve hasadı robotlar yardımıyla yapılıyor

 

Kaynak:Para Dergisi-5.11.07.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 81

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.