MAKALELER / Yavaş Şehir Cittaslow Hareketi-Türkiye





Yavaş Şehir Cittaslow Hareketi-Türkiye:

 

1--Cittaslow hareketinin 29 ülkede 189 üyesi bulunuyor. Bunların dokuzu Türkiye'de: Seferihisar (İzmir), Taraklı (Sakarya), Perşembe (Ordu), Vize (Kırklareli), Gökçeada (Çanakkale), Yenipazar (Aydın), Halfeti (Şanlıurfa), Yalvaç (İsparta) ve Akyaka (Muğla). Biri de KKTC'de: Yeniboğaziçi.

 

1.1--Mart ayında gerçekleşen yerel seçimlerde, Türkiye'deki dokuz Yavaş Şehir'den yedisinde belediye başkanları yeniden seçilemedi. Bu başarısızlığın nedenini merak ettik ve Thrakis Doğal Yaşam Profesyonel Proje Servisleri Yerel Yönetimler Uzmanı İsmail Metin’e sorduk. Öncelikle Metin'in Yavaş Şehir tanımına kulak verelim, sonrasında ise Yavaş Şehir başkanlarının neden başarısız olduğuna dair yorumlarını dinleyelim:

 

1--Yavaş şehir olmanın sembolü olan salyangoz logosuna sahip olmak için 7 farklı kategoride 70'e yakın kriterden en az % 50'sini karşılamak gerekiyor. Nüfusun 50 binden fazla olmaması ve kentin il merkezi statüsünde olmaması başvuru için ön koşul.

2--Yavaş şehir demek geriye gitmek veya eskide yaşamak değildir. Şehrin değerlerine, esnafına ve halkına sahip çıkması ve bunu gelecek nesillerle paylaşmasıdır.

 

3--Dükkânların kapatılması değildir. Tam tersine şehrin sahip olduğu değerlerin korunması, yenilenmesi ve iyileştirilmesidir.

 

4--Arabaya binmeyi yasaklamak değildir. Ancak arabaların girmeyeceği, şehrin ve şehirde yaşayanların, ziyaret edenlerin rahat bir nefes almak için dinlenebilecekleri alanlar yaratmaktır.

 

5--Hava ve gürültü kirliliğini azaltmak için bisikleti, faytonları özendirmek ve kullanılması için gerekli altyapıyı sağlamaktır.

 

6--Teknolojiye karşı çıkmak değildir. Tam tersine belediye hizmetlerinin internetin yaygınlaşması demek.

 

7--Okullarda çocuklarımıza tat ve beslenme üzerine eğitim programları düzenlemektir. Sadece masa başında çalışılarak gerçekleştirilebilecek bir süreç değildir. Halkın bu süreci benimsemesi ve her aşamada desteklemesi gerekmektedir.

 

8--Türkiye'de Yavaş Şehir kavramı daha tam oturmadı. Bunun nedenlerinden bir tanesi isimden kaynaklı bir ön yargı. İnsanlar Yavaş Şehir veya Sakin Şehir ismini duyunca oranın sessiz, bir yer olduğunu, üretimin olmayacağını anlıyor.

 

9--Kırklareli'nin Vize ilçesinde kente müthiş bir vizyon kazandıran Selçuk Yılmaz yerel seçimi kaybetti. Başkan seçildiğinde turizmden faydalanmayan bir kenti, bir turizm kenti yaptı. Bunu yaparken ciddi yatırımlara girdi. Küçük bir ilçe imkanları ile marka bir kent yarattı. Fakat halka bu yapılanlar tam olarak aktarılamadı. Selçuk Yılmaz, sokak sağlıklaştırması yaparak farklı bir görünüm sağladığı Kale Mahallesi'nden en az oyu aldı.

 

9.1--Yine benzer bir şekilde Ordu'nun Perşembe ilçesinde Selami Çarkçı, balık çiftlikleri ile mücadele verdi, fakat bu durum onun partisi tarafından aday gösterilmemesine neden oldu.

 

9.2--Muğla Akyaka'da ise “Bütün şehir Yasası” yüzünden bir yenilgi yaşandı. Şehirlerin hepsinde farklı nedenler mevcut, fakat ortak neden yapılan işlerin halka tam olarak aktarılamaması. Bunu en rahat Aydın Yenipazar'da görüyoruz. Yenipazar'da seçimi kazanan yeni başkan Zafer Savcı seçim öncesi ve sonrası hep şu yanlış söylemi kullandı: “Yenipazar sakin değil, üreten şehir olacaktır.”

 

10--Yavaş Şehir’de yaşamak, küreselleşme ve kapitalizmin getirdiği rekabeti aynılaşarak değil farklılaşarak yaşamak anlamına geliyor. Bunun yanı sıra Yavaş Şehir, kapitalizm ve küreselleşmenin karşı karşıya olduğu çevresel ve ekonomik krizlere en uygun çözümü sunuyor. Yavaş Şehir konsepti çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesini içeriyor. Yerel üreticileri desteklemek.

 

Kaynak:Para Dergisi




Makalenin İzlenme Sayısı : 68

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.