MAKALELER / Kalkınmada Çorum modeli






Kalkınmada Çorum modeli:

 

1--Herhangi bir girişimden elde edilen kazanç, konut inşaatı veya benzeri bir alana değil, ya teknolojik düzeyi vitesi yükseltmek için harcanıyor ya da yeni yatırım alanlarına yöneltiliyor.

 

1.1—Bu anlamda firma kazançlarının belli bir yüzdesini(örneğin %40 vs) firmanın büyümesi için harcayabilir mi.Yoksa inşaat gibi konusu olmayan alanlara yatırım yapabilir mi.

 

2--Çorum Modeli'nde ortaklık ve uzlaşma kültürüne önem veriliyor, işbirliğinin ortaya çıkardığı sinerjiden yararlanılıyor. Aile şirketlerinin kurumlaşmasına öncelik veriliyor.

 

2.1—Aile şirketleri için öncelikle bir aile anayayasını yazıya alıp imzalatmak ardından işi profesyonel yöneticilere emanet etmek olabilir.

 

3--Yatırımlar mümkün olduğu kadar özkaynaklarla yapılıyor.

 

3.1—Yatırımların özkaynaklarla yapılması dışarıdan alınacak sermayenin-dövizin risklerinden firmayı koruyabilir.Eğer döviz bazında borç varsa bu mutlaka hedge edilerek kurun oynaklığının getireceği risklerden korunulabilir.

 

4-İl  dışından yetişmiş deneyimli eleman alımı yerine Çorumlu okul mezunu gençler sıfır kilometredeyken işe alınıyor, kurslarla ve işbaşında eğitimle yetiştiriliyor.

 

4.1—Bu anlamda OSB lerde okul açılabilir.


5--İşin kurulması ve yürütülmesi sırasında elde edilen teknik bilgi ayrıca pazarlanıyor.

 

5.1—İnovasyonu-arge yi pazarlamak önemli.

 

6--Yeni yönetim teknikerleri aynen kopya edilmiyor, bölge koşullarına adapte edilerek uygulanıyor, 





Makalenin İzlenme Sayısı : 585

Eklenme Tarihi : 03.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.