MAKALELER / Su Tasarrufu-ABD





Su Tasarrufu-ABD:

 

1--New Mexıco’nun yüksek irtifalarındaki kurak çölde yaşayan Loui- se Pape haftada üç kez yıkanıyor. Asker usulü. Islan, suyu kapat, sabunlan, durulan, çık. Bardağını yıkamadan tekrar tekrar kullanıyor.

 

1.1--Bulaşık suyunu çiçekleri sulamak için saklıyor. Soğuk suyla aldığı duştan topladığı suyla tuvaleti akıtıyor. Amerikalıların çoğu günde 380 litre civarında su kullanırken, Pape sadece yaklaşık 38 litre su harcıyor.

 

2--Albuquerque Bernalillo İlçesi Su İşleri Kurumünun tasarruf bölümü yöneticisi Katherine Yuhas.

 

2.1--Su tüketimi kuralları gözden geçirildi,

 

2.2--ev sahiplerine ev dışı su tüketimini azaltmaya yönelik yollar konusunda kurslar almaları için para ödendi,

 

2.3--düşük tazyikli tesisat taktıranla- ra, damla sulama yöntemiyle sulama yapanlara ve çimlerini kaldıranlara vergi indirimi verildi.

 

2.4--Bugün Albuquerque, görece kolay önlemlerle verilen tasarruf mücadelesinin güzel bir örneği. Büyüyen şehir genelinde giderek daha fazla sayıda kent sakini ve ev sahibi, yağmur sularını fıçılar ve yeraltı sarnıçlarında topluyor.

 

2.4.1--Hemen herkes, az su harcayan tuvalet sifonları ve duş başlıkları kullanıyor

 

2.5--Bu çabalar Albuquerquenin kişi başı günlük ev içi su tüketimini 530 litre civarından 300 litreye indirdi.

 

3--Yuhas, Albuquerque için “nüfus artışına rağmen, tutumlu ve sürdürülebilir yöntemlerle 50 yıl daha kullanılacak suya sahip diyor.

 

3.1--Ayrıca, yakınlardaki acı suyu tuzdan arıtma ve ikili pompalama gibi yeni teknoloji ürünü seçenekler de var. Bu yöntemde bir pompa içilmek üzere yüksek derecede arıtılmış su dağıtırken,

 

3.1.1--diğeri de tuvalet sifonlarında kullanılmak, çimleri sulamak ve diğer alanlarda harcanmak üzere daha az arıtılmış su pompalıyor.

 

4--Albuquerque şimdiden golf sahaları ve parkları sulamak için arıtma tesislerinden ve sanayiden gelen atık suları kullanıyor.

 

5--Bazı belediyelerse daha da ileri bir adım atarak, atık suları topluyor , tuvaletlerden- ve en mükemmel derecede filtreleyip dezenfekte ederek, yerel akiferlere içme suyu olarak pompalıyorlar.

 

6--Dünya genelinde de buna benzer çalışmalar var. Pekin, 2013 yılma kadar atık suyunun yüzde 100 unü yeniden kullanmayı amaçladığını açıkladı bile.

 

7--Sanayi de devamlılığı kesin olmayan su kaynaklarına ayak uyduruyor. Frito-Lay; Arizona, Casa Grandedeki tesislerinde harcanan suyun tamamını yakın zamanda geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanmayı hedefliyor.

 

8—Not:

 

1--Türkiye’de 1990’lı yıllarda kişi başına günlük kullanım 200 litreyken 2000’li yıllarda 270 litreye yükselmiş durumda. Ancak günlük su tüketimi artışı bir gelişmişlik göstergesi değil. Gelişmiş ülkeler içme suyu kaynaklarını su tüketimini azaltarak koruyor. Bu, atık su oluşumunu engellerken, suların arıtma maliyetini de düşürüyor. -Oya Ayman

 

2-- San Diego’nun suyu ABD’deki en pahalı sular arasında. Yüzde 90’ı kuzey Kalifornia ve Colorado Nehri’nden aktarılıyor.

 

3-- Dakar’da fiyatlar oldukça yüksek. Uygulanan tarife, su sağlayan şirketin gecekondu sakinleri dahil herkese su götürebilmesine yetecek kadar gelir sağlıyor.

 

4-- Uluslararası standartlara göre, Türkiye’de zeminden yüksekliği 15 metre ve daha fazla olan, 3 milyon m3 veya daha fazla su kapasiteli rezervuar-lara sahip 555 büyük baraj var. 210 büyük baraj da inşa halinde veya programda yer alıyor. Bu barajların büyük bir kısmı sulama amaçlı.

 

4.1--Yağış gelmeyince baraj yapsanda çözüm olmuyor-Küresel ısınmanın etkisiyle akdeniz bölgesi gittikçe kurak bir iklime doğru ilerliyor.

 

4.2--Çözüm

 

1--tasarruf  yapmak-tasarruf eğitimi-tasarruf yapanlara vergi indirimi-suyu satarken az sübvanse etmek

2--atık suları geri dönüşüme sokmak

3--yenilenebilir enerji ile çalışan pompalarla-cihazlarla deniz suyundan içme suyu üretmek

 

Kaynak: Elızabeth Royte




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.