MAKALELER / Sonsuzluk-Sonsuz Boyutlar





Sonsuzluk-Sonsuz Boyutlar:

 

E-sonsuzluk, uzay-zaman teorisi olarak adlandırılan ve özellikle son on yıl içinde çalışmalarına yük-sek sayıda atıf alan teorik fizikçi ve mühendis Prof. Mohamed El Naschie ile söyleşiden alıntılar.

 

1--Üç yüz yıl önce Newton, evreni üçboyutlu uzay kullanarak tanımladı. Bu tanımda zaman kavramı yoktur. Yaklaşık yüz yıl önce Einstein uzay ve zamanı özel görelilik teorisi ile birleştirdi (dörtboyutlu uzay). 1994 yılında Prof. Mohamed El Naschie uzay ve zamanı sonsuz boyutlu bir kuantum dünyası olarak tanımladı ve “Fraktal Boyut” kavramına geçiş yaptı. El Naschie nin teorisinde e-sonsuzluk boyutu 4+03 ile tanımlanır.

 

1.1--Burada 0, (V5-l)/2=0,618033 (kök beş eksi bir, bölü iki) ile tanımlanan altın oran’dır ve “e-sonsuzluk Fraktal Boyutu” 4-236... olarak verilir (Ji-Huan He, E- Infinity theory and the Higgs field). Prof. Mohamed El Naschie’ye e-sonsuzluk teorisi, altın oran, yüksek enerji fiziği hakkında aşağıdaki soruları yönelttik.

 

2--“Uzay-zaman” kavramının sayılamayacak kadar çok sayıda ve boyutta noktadan oluştuğunu düşündüm. Bununla birlikte, bu boyutların tümü aynı ağırlıkta değildirler.

 

2.1--G. OrweH’ın ünlü “Hayvan Çiftliği” romanında dediği gibi ve “hayvan” sözcüğünü “boyut” ile değiştirdiğinizde, benim kuramımda tüm boyutların boyut anlamında eşit olduklarını, ama kimi boyutların öbürlerinden daha eşit olduklarını görüyorsunuz.

 

2.1.1--Kimi boyutlar yeterince büyüktürler ama kimileri de öyle küçüktürler ki onları fark et-mezsiniz bile. Her ne kadar boyut sayısı sonsuz olsa da, bu sonsuz boyut için bir beklenen değer hesaplayabildim ve işin güzel yanı bu beklenen değerin ortalaması tam olarak 4 çıktı

 

2.2--uzay-zamanımızın sonsuz boyutu olsa da, ortalama boyut sayısı 4 görünmektedir. Matematik dilinden konuşmak gerekirse, “uzay-zaman” kavramını modellemek için Cantor kümelerini kullandım. Bu, fraktal dediğimiz şeylerin çok özel bir türüdür ve Benoit Mandelbrot’nun çalışmaları aracılığıyla çok ün kazanan bir geometri çeşididir. Sonra bu sonsuz boyutlu Cantor kümelerinin boyutunun beklenen değerini bulabildim.

 

3--yüksek enerji fiziği ile kuantum mekaniğinin ana konusu olan uzay-zamanı çok yakından incelediğinizde, uzay ve zamanın, “uzay-zaman” denen tek bir manifoldda eşleştiklerini ve bunun da dümdüz olduğunu fark edeceksiniz. Kuantum ayrışmasında uzay-zaman bir fraktaldir ve hem meslekdaşlarımın hem benim “Fraktal Cantor uzay-zamanı” dediğimiz de tam budur.

 

3.1--Cantor kümelerine, küme kuramını bulan büyük Alman matematikçi George Cantor’un anısına onun adı verildi. Hoş olan nokta, ben bir kez bu varsayımı yaptıktan sonra her şeyin yerine oturması ve en genel haliyle elektriksel kuvvetin, manyetik kuvvetin, atomik kuvvetlerin ve kütle çekiminin tek bir kuvvet olduklarını ve kökenlerinin Cantor’un uzay-zaman geometrisine dayandığını gösterebilmemdir.

 

3.2--Orta ölçekte, uzay-zaman bizim Newton’dan bildiğimiz klasik uzay-zamandır. Küçük öl-çekte ise, uzay-zaman, sanatsal terimlerle söylemek gerekirse, bir Seurat Pointillistic resmi; bilimsel topolojik terimler kullanırsak da benim teorimde tanımlandığı gibi sonsuz hiyerarşik

 

4--Altın oranı ilk bulan ve onu kurdukları yapılarda güzelliğin ve mükemmelliğin bir ölçüsü olarak ilk kullanan ki' şilerin Kahire’deki piramitlerde kullanan eski Mısırlılar ok duğunun görünmesi gerçekten gariptir. Her ikisini de kabul edilemez bulduğum, ezoterik ve doğaüstü şeylerle hiçbir ilgim yoktur. Ama inanın, zaman zaman kendi kendime neden benim gibi bir Altın oran matematiğin her alanında bulunmuştur ve doğrusal olmayan (nonlineer) dinamikte ve kaos kuramlarında önemli bir rol oynar.

 

4.1--İki Rus ve bir Alman matematikçinin adının verildiği (KAM) ve iki frekanslı, kararlı bir titreşimin, bu iki frekan- sın oranının, altın orana (~ 0.61803398) yakın olmasıyla ilgili olduğunu belirten bir kuram vardır. Bu irrasyonel bir sayıdır, bu da tam değeri elde edebilmek için ondalık noktadan sonra istediğiniz kadar sayı koyabilirsiniz demektir. Tam değer (V5-l)/2 olarak yazılabilir.

 

4.2--Altın oran olabilecek en irrasyonel sayıdır ve böylece sisteme en kararlı durumu sağlar. Yalnızca kararlı olan olgular gözlenebilecek olduğuna göre, gözlenmiş olan herhangi bir dinamik sistem altın oranla bir biçimde bağıntılıdır.

 

4.3--Daha önce açıklandığı gibi, uzay-zamanın 4 olan boyutunu elde etmek için uzay-zamanın en temel titreşimini yüksek enerjilerde incelediğimde, denklemlerimde altın oranın göründüğünü anladım.

 

 

Kaynak:CBT- Dr. Hikmet Çağlar, Dr. Mehmet Özer (İstanbul Kültür üniv.)

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 78

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.