MAKALELER / Yapay Zekanın Kullanım Alanları-Çeviri-Dijital Asistan





Yapay Zekanın Kullanım Alanları-Çeviri-Dijital Asistan:

 

1—Dijital Asistan:

 

1.1---Dijital asistan kullanan kişiler kendi takvimlerini kendileri belirliyor. Horvitz’e göre bilgisayarlı kişisel asistanın en büyük yararı, zamanını ve işlerini meslektaşlarmınkine nazaran daha iyi koordine edebilmesi. “Bir açıdan benim bir uzantım. Ortaya daha büyük, daha etkili bir Eric çıkıyor” diyor.

 

1.2--Yapay zekâya sahip bilgisayarlar her açıdan insanları taklit edemiyor. İş planlaması yapan bir dijital asistan, saniyeler içinde büyük veritabanlarına girerek bir çalışma rutinini bulabilir ama bilmediği birkaç kelime ile karşılaştığında şaşkına döner. Bilgisayarlar, şakadan, ironiden veya dalga geçmekten anlamaz.Bu kırılganlık hatalara yol açabiliyor.

 

1.3--Bir ofis asistanı açısından bakıldığında, bu bir toplantının kaçırılmasına veva Yapay zekâ teknolojisinin en fazla ilerleme kaydettiği alan insanların ne dediğini anlayan bilgisayarlar konusunda oldu. İnsanlar artık bir şeyler bulmak için tuşlara dokunmaktansa telefonlarına konuşuyor. Hem Google hem de Microsoft’un arama hizmetleri artık ses komutlarına cevap veriyor. Sürücüler konuşarak arabalarından yön bulma ya da müzik çalma gibi görevler gerçekleştirmelerini istiyor.

 

1.4--Bilgisayar Mühendisi Eric Horvitz’in ofisinin dışında bir resepsiyon görev¬lisi, “Merhaba, Eric’i mi aramıştınız?” diye soruyor. Bu asistan, aslında ofis çalışanları için zaman yönetimi yapan bilgisayarda bir kadın yüzü. Ancak bu yüzün arkasında ses ve görüntü tanıyabilen ve öğrenen karmaşık bir bilgisayar teknolojisi var.

 

1.5--Dijital asistan, patronun toplantı tak-vimini ve yıllar önce gerçekleştirilmiş randevuları içeren veri tabanlarını ve çalışma rutinlerini inceliyor. Yazılım patronun telefonda kimlerle, ne kadar süre, hangi gün ve saat konuştuğunu takip ediyor. Aynı zamanda yerini, bilgisayar kullanma frekansını ve hangi programları kullandığını da takip ediyor. Örneğin, Horvitz telefonda veya bir toplantıdayken biri gelip onun ne zaman müsait olacağını sorunca, asistan geçmişe bakıp, “Beş altı dakika içinde müsait olur” diye cevap verebiliyor.

 

1.6--Asistanın veri bankasında patronun özel ve iş ilişkilerinde iletişim halinde olduğu herkesin bilgisi mevcut. Böylece toplantıları planlayabiliyor. Microsoft’ta çalışanlar genelde bazı

tarihlerin karıştırılmasına neden olabilir. Ancak dijital bir doktor asistanı yanlış bir teşhis veya çok hasta bir çocuğu eve göndermek gibi daha ciddi hatalar yapabilir.

 

 

2—Dijital Çevirmenlik:

 

2.1--ABD ’de hasta ziyaretlerini kaydedip yazıya döken yazılımları kullanan doktor sayısı son üç yılda üç kattan fazla artarak 150 bine ulaştı. İlerleme oldukça çarpıcı. Birkaç sene önce omuzda bulunan kaslardan supraspinatus, bu tip bir yazılım tarafından “muz balık” olarak tercüme ediliyordu. Bugün doktorlar yazılımın her tür tıbbi terimi kusursuz çözdüğünü söylüyor.

2.2--ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından test edilen çeviri yazılımları, basit diyaloglara yetişebilecek kadar hızlı. Irak’taki bazı birliklerde, İngilizceden Arapçaya, Arapçadan İngilizceye çeviri yapan yazılımlar kullanılıyor.

 

2.3--Brown Üniversitesinden bilgisayar mühendisi Profesör Andries van Dam, “İnsan zekâsıyla aynı değil ama çok iyi bir makine zekâsı ortaya çıkıyor. Her türlü hata ve sorun olacaktır ve bunları insanların kontrol edip düzeltmesi gerekecektir ama yapay zekâya sahip olmak hiç sahip olmamaktan iyidir” diyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 87

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.