MAKALELER / Elektrikli Hidrojenli Araçlar-Benzinli Ve Dizel Araç Satışının Yasaklanmasına Son Onay-AB





Elektrikli Hidrojenli Araçlar-Benzinli Ve Dizel Araç Satışının Yasaklanmasına Son Onay-AB

 

1--Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine onay verdi.AB Konseyi, üye ülkelerin 2035 yılından itibaren otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladıklarını açıkladı.

 

1.1--Üye ülkelerin enerji bakanları uzun süren pazarlıkların tamamlanmasının ardından formalite gereği yasak kararını onayladı. Toplantıda Polonya yasağa karşı çıkarken Bulgaristan, İtalya ve Romanya çekimser kaldı.

 

2--Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.

 

2.1--Ayrıca, 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için % 55, kamyonetler için de % 50 olacak.

 

2.2-- Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de Twitter hesabından, "2035'ten sonra içten yanmalı motorlara sahip araçlar yalnızca karbon nötr yakıtlarla doldurulabilmeleri durumunda yeni olarak kaydedilebilecek." paylaşımında bulundu.

 

3.2--Avrupa'da çok sınırlı sayıda kalan hidrojenli araç satışı ve 228 civarındaki yakıt istasyonuna rağmen Asya'da hidrojen oldukça popüler.Japonya'da hükümet 2030 yılına kadar yollarda 800 bin hidrojen yakıtlı aracın olmasını hedeflerken Çin'de 2035 yılına kadar 1 milyon araca ulaşmak istiyor.

 

4--Hidrojen üretmenin en çevreci yolu elektroliz yapmak. Yani suyu hidrojen ve oksijen atomlarına ayırmak için elektrik kullanmak. Ama bunun için çok büyük bir enerji gerekiyor ve verimliliği çok düşük.Üretilen hidrojeni dolum istasyonuna taşırken yine kayıplar yaşanıyor. Nakliye maliyetinin yanısıra depolama maliyeti de oldukça yüksek.

 

4.1--Hesaplamalara göre hidrojenin bir araçta elektriğe çevrildiğinde o hidrojeni üretmek ve araca ulaştırmak için harcanan elektriğinin ancak % 38'i kullanılabilmiş oluyor.

 

4.2--Elektrikli araçlar sorunsuz değil. Hala çok pahalılar ve şarj etme süreli çok uzun.

 

4.3--Şu an için hidrojen dolum altyapısının yetersizliği, yakıtın nakliye ve depolama zorluğu ve enerji üretimindeki verim düşüklüğü nedeniyle elektrikli araçlar bir adım önde görünüyor.

 

3—Yorum:

 

3.1--AB 2035 den sonra büyük oranda hidrojenli ve elektrikli araçlara geçmeyi hedeflemiş durumda.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 78

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.