MAKALELER / Doktor Balıklar-Sedef Hastalığının Tedavisinde-Kangal





Doktor Balıklar-Sedef Hastalığının Tedavisinde-Kangal:

 

1--Bu bölgedeki kaplıca sularında yaşayan özel bir balık türü insan cildindeki yaraları yiyerek bes¬leniyor. Bu nedenle bu balıklara “Doktor balığı” adı veriliyor.

 

2--Ne var ki bunlar piranha değil. Kaplıcalardan yararlanan insanlar sıcak suyun içinde saatlerce otururken, bu 10 cm uzunluğundaki balıklar yavaşça gelip ölü deriyi kemiriyorlar. Bu tedavi yöntemi yalnızca Türkiye'ye özgü değil; Japonya ve Çin'de de bu yöntem giderek yaygınlaşıyor.

 

3--Son yıllarda morötesi ışık ile birlikte kullanılan doktor balıkların tedavisi Latince adı psoriasis olan sedef hastalığında büyük yarar sağladığı görülüyor. Bilimsel adı “Gara rufa” olan doktor balıklar, golyan balığı ile sazan ailesine aittir ve doğal yaşam alanları Kangal'ın sıcak kaplıcalarıdır.

 

3.1--Genellikle suyun dip kısımlarını tercih ederler, kayaların üzerinde yosun içeren balçığı emerek beslenirler. Su sıcaklığının 35 derece (santigrat) olduğu sularda yiyecek bulmak zordur. Ancak insanların kaplıcaları sevmesi ve pul pul kabaran derilerimiz aç G.rufa'lar için çok büyük bir nimettir.

 

4--Sedef hastaları için de bu bir şanstır. Sedef nüfusun %2'sini etkileyen ve tedavisi henüz bulunmamış bir deri hastalığıdır; deride kırmızı kabarcıklar oluşur ve bu kabartıların üzeri beyaz, pul pul, ölü bir tabaka ile kaplıdır.

 

4.1--Geçen yıl Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Martin Grassberger ve Werner Hoch, morötesi ışın tedavisi ile birlikte doktor balıklardan yararlanıldığında, sedef büyük ölçüde temizleniyor. Bu tedavi ile semptomların 8 ay gibi bir süre ortaya çıkmaması sağlanıyor.

 

4.2--Bu iki yöntemin birlikte kullanılması nasıl oluyor da bu kadar etkili oluyor? Sedef hastalarının pek çoğu güneş ışığına maruz kaldığında hastalıklı bölgelerin iyileştiğini bildiriyorlar. Grassberger ve Hoch, balıkların ölü deriyi yemesiyle, güneş ışınlarının daha derinlere işlediğini düşünüyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 65

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.