MAKALELER / Kanserle Mücadelede Elektriksel Alan Yöntemi





Kanserle Mücadelede Elektriksel Alan Yöntemi:

 

1--Tümörlerin içinde 15 dakika tutulan elektrotlar kanser ile mücadelede büyük yarar sağlıyor. Bu yöntemin bir diğer avantajı da, ışın tedavisinden farklı olarak çevre dokulara zarar vermemesi.

 

1.1--Örneğin prostat kanserli hastalar konvansiyonel yöntemlerle tedavi oldukları zaman idrar yolları da çoğu zaman zarar görebiliyor. Kudüs’teki Hebrew Üniversitesi’nden Boris Rubinsky tarafından geliştirilen bu son yöntem, ilk kez önümüzdeki nisan ayında 10 prostat kanserli hasta üzerinde denenecek.

 

1.1.1--Bilim adamları, daha önce domuzlarda orta derecedeki elektrik alanlarının hastalıklı dokuyu öldürdüğünü ortaya çıkartmıştı.

 

2--Elektriksel alanlar hücrelerin üzerinde mikros¬kobik yüzey gö¬zenekler inin açılmasına yol açıyor. Önemli olan bu işlemin yalnızca hastalıklı hücreler üzerinde etkili olması ve organın diğer yapısal kısımlarına hiç dokunmaması. (Technology in Cancer Research and Treatment, vol 6, p 37).

 

3--Rubinsky bu konuda şu bilgileri veriyor: "İki hafta içinde sağlıklı doku tamamen yenileniyor. Oysa diğer terapilerde bunun için en az 6 ay geçmesi gerekir."

 

3.1--Burada önemli olan elektrik alanını, gözenekleri sonsuza dek açık tutacak fakat organın diğer kısımlarını aşırı ısıdan yakmayacak şekilde optimum düzeyde tutabilmek. Ekip bu düzeyi tutturarak büyük başarı sağladı.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.