MAKALELER / Yemek Tarifleri-1-Çörekotlu Köfteli Kebap-Defne Yapraklı Ankara Tava-Dereotlu Balık Salekansı





Yemek Tarifleri-1-Çörekotlu Köfteli Kebap-Defne Yapraklı Ankara Tava-Dereotlu Balık Salekansı:

 

1-- Çörekotlu Köfteli Kebap:500 g dana kıyma, 4 adet ince doğranmış biber, 1/2 demet maydanoz, 6 çay kaşığı sarımsak granül, tuz, karabiber ve 1 fincan haşlanmış pirinci karıştırarak köfte harcını hazırlayın. Bu hamurdan parçalar koparın ve parmak köfte gibi şekil verin. Hazırladığınız köfteleri çok az yağ ile teflon tavada kızartın. Diğer tarafta milföy hamuruna 1 çay bardağı kaşar rendesi serpip köfteleri yerleştirin. 30 g Antepfıstığını serpip rulo şeklinde sararak, tepsiye dizin. Üzerine 1 yumurta sarısı sürüp, susam ve çörek otu serperek fırına verin.

 

2—Defne Yapraklı Ankara Tava

1 kg eti tuz, karabiber, 2 adet defne yaprağı ile düdüklü tencerede bir miktar su koyarak pişirin. 2 bardak arpa şehriyeyi 3 kaşık yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra pilav pişirir gibi 4 bardak sıcak su veya et suyu ilave edip tuzunu koyun. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Cam fırın tepsisinin altına etleri, onun üstüne şehriye pilavını koyun. En üste bol kaşar rendesi serpin. Fırında kaşar peyniri eriyinceye kadar pişirin.

 

3—Dereotlu Balık Salekansı:

1 tatlı su balığını (sudak, alabalık gibi) temizleyip haşlayın. 1 adet soğanı doğrayıp, yağda pembeleştirin. 1,5 çorba kaşığı salçayı ilave ederek karıştırın. Biraz su ilave edin. Tencerenin ağzını sıkıca kapatarak soğanlar pişene kadar ateşte bırakın.

Balığın kılçıklarını çıkarın, ufak parçalara ayırın, soğan ve salçalı sosla karıştırın. Dereotu, maydanoz, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, küp küp doğranmış turşu, ince kıyılmış yeşillik ve çekirdeği alınmış zeytin ilave ederek karıştırın. En son bir çorba kaşığı limon suyunu sıkıp, dilediğiniz şekilde süsleyin.

 

5—Yemek Tarifileri-2-Yeni Baharlı Özbek Pilavı-Zencefilli Soyalı Salata-Baharlı Tavuk:

 

1—Yeni Bahrlı Özbek Pilavı:

 

1--1 kaşık margarini eritin, 1 kg dana kuşbaşı eti ve küp doğranmış soğanı ekleyip, sote edin. Tarçın, yenibahar, tuz, karabiber ve 4 bardak sıcak su ekleyerek 1,5 saat pişirin. Etin suyunu başka bir tencereye alın ve eksik gelirse su ile 4 bardağa tamamlayın.

 

2--Kaynayan et suyuna 2 bardak haşlanmış pirinci ilave edin, suyu çekinceye kadar pilavı pişirin. 2 çorba kaşığı çam fıstığını tereyağında pembeleştirin. 8 adet rendelenmiş havucu ilave edip 15 dakika kavurun.

 

3--2 çorba kaşığı kuş üzümü de ekleyerek birkaç dakika daha kavurun. Pilavın üzerine eti ve fıstıklı havucu dökün, kuru dereotu serperek servis yapın.

 

2—Zencefilli Soyalı Salata:

 

1--500 g havuç ve 2 demet taze soğanı temizleyin, yıkayın. Havuçları çubuklar halinde, taze soğanları halka halka kesin. 125 g soya filizlerini ortadan bölün; havuç, taze soğan, 6 yemek kaşığı soya sosu ve 5 yemek kaşığı limon suyu ile terbiye edin. 500 g tavuk göğsünü şeritler halinde kesin, tuz ve karabiber ekleyip kızgın yağda iyice kavurun.

 

2--Eti çıkartıp tavaya 1 çay kaşığı zencefil ve 1 yemek kaşığı bal ekleyin, üzerine 1 diş sarımsak koyun, 100 mİ tavuk suyunu katıp 1 tatlı kaşığı nişasta ile bağlayın. Sosa tuz ve karabiber ekleyip sebzelerin üstüne dökün ve tavukla karıştırın. 15 dakika demlendirip servis yapın.

 

3—Zerdeçallı Yeşil Limonlu, Baharatlı Tavuk:

6 dilim tavuk göğsünü ince uzun dilimleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 adet yeşil limon suyu, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı toz kişniş, 1/2 çay kaşığı zerdeçal, 1 yemek kaşığı nane, karıştırıp tavukları içine ekleyin. Ağzı kapalı bir kapta en az 5 saat, en fazla 12 saat ara ara karıştırarak buzdolabında marine etmesi için bekletin. Tavukları süzüp marinasyon sosunu bir kenara ayırın. Zeytinyağını tavada ısıtıp tavukları yüksek ateşte 5-10 dakika daha pişirmeye devam edin. Tavuk dilimlerinizi lavaş ekmeğine veya pideye sararak servis edin.




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.