MAKALELER / İnsanın Doğadaki Yeri-Doğanın Kanunları






İnsanın Doğadaki Yeri-Doğanın Kanunları:

 

 

1—İnsan ırkı, gezegenin sanki tüm sahibi kendileri imiş gibi tüm dünya kaynaklarını sırf kendileri tüketmek zorunda olduğu düşüncesiyle hareket etmekte.

 

2--Eskiden,Osmanlı döneminde sokak çeşmeleri vardı.Sokak hayvanları ve kuşlar , bu kaynaklardan su içerlerdi.

 

2.1--Sanki medeniyet bunları kaldırmak emri vermiş gibi sokak çeşmeleri kaldırılmaya başlandı.Oysa bu doğru değil.Bunların bakımı yapılıp,daha iyi modern bir görünümde fonksiyonları devam ettirilebilir.Parklarda sokak hayvanlarının su içeceği doğru düzgün bir kaynak yok.

 

3—Çevremizde her tarafı,demirden ve plastikten yapılma araçlar-gereçler kapladı.İstanbulun tüm yüzey örtüsünün belki  % 90 ı beton ve asfalt kaplı.Böyle bir şehir yağmur yada yağış çeker mi.

 

3.1--Yerel yönetimler evlerin bodrum katına gri su arıtma cihazını zorunlu olarak koymalı ve bu sular bina kenarına konacak su kuyusuna basılabilmeli.Ancak bu suretle toprak nemini koruyabiliriz.Aynı zamanda kaldırımlarda su geçirmeyen kaplamaların belli bölümü sökülüp su geçiren kaplamalar yeniden döşenebilir.

 

3.2--Sokakta bir çöpün başında kedi bulamıyorsunuz.Yollarda bir güvercin bulamıyorsunuz.İnsanların gıda atıkları ile birçok hayvan beslenebilir.Bunun organizasyonunu yerel yönetimler yapabilir.

 

4--Çamaşır yıkamak için kullandığımız kimyasallar doğayı öldürmeye başladı.Öte yandan kürkleri için av olmaktan çıkıp hayvan katliamına dönüşen oluşumlar da insanlığın yüzkarası.

 

4.1--Bu anlamda protestolara rağmen  Kanadanın kürkleri için sürdürdüğü fok avı aynı kapsamda ele alınabilir.

 

4.2--Kanada da 2 ay süren  fok avı  sezonu için ;fok avı ; fokların yavrularını dünyaya getirdiği Atlas Okyanusu kıyısındaki buzul parçalarında gerçekleştiriliyor.

 

4.3--Kanada da fok avına karşı mücadele eden bir kişinin sözü çok önemli:Hiçbir şey Yavrusunun derisi yüzülmüş cesedi başında ağlayan bir anne foktan daha önemli olamaz.

 

5--Hayvanlara bakış açımızı değiştirmemizin zamanı çoktan geldi.Bir serçe insan gibi çok geniş bir düşünceye sahip değildir-zaten insan onun doğasını bozmaz ise ona da ihtiyacı yoktur- ancak duyguları,ailesi,bilinci,belleği,işine yetecek kadar aklı olan bir güzelliktir.

 

6--Balina ve Yunusları Koruma Derneğinin bir raporunda Japonya da her yıl yaklaşık 22000 yunus ve balinanın öldüğü sürü avı denilen çok vahşi yöntemle yakalan yunuslar,dünyadaki yunus tesislerine büyük miktarda paralar karşılığı satılmaktadırlar.

 

6.1--Bu avın sonunda,Japonya dan ithal edilen yunuslar nasıl olabilir ki bu avda can çekişerek öldürülen aile bireylerinin arasında ruh ve beden anlamında  sağlıklı kalabilir ve bu yunuslara insanlar terapi havuzlarında tedavi edilebilir yada eğlendirilebilir?

 

6.2--Bu travmaları yaşayan tutsak yunusların kimseyi tedavi edemeyeceği,stresten birbirini yaralayan yunus vakalarından anlaşılabilir.Artık insan kendini var eden doğasına karşı yok edicilikten uzaklaşıp ,bir arı gibi ihtiyacından fazlasını etrafı yararlansın diye üretmeye başlamalı.

 

7--Kullanacağı teknolojide aşırıya kaçmadan ve birakacağı atığı geri dönüşüme sahip veya bir başka varlık tarafından kullanılacak malzemelerle oluşturmalı.Kullanacağı teknolojide,Teknolojiyi doğal malzemelerle İnşa ederek(demir-bakır-metal-doğal malzemelerle) kendi varlığını doğa içinde var etmelidir.

 

7.1--Ve doğal malzemeleri kullanarak sağladığı teknoloji ile doğada sırtında olmayan post-kovuk gibi sınırlamaları aklı ile aşarak doğada yerini bulmalıdır.Eğer insan ırkı bunu başarmaz ise herhalde doğa mevcut insan ırkını yok edip,yeni bir ırkı daha yeniden yaşama sokabilir.Herhalde doğa buna muktedirdir.

 

8-- Temel problem tüketimde yatmaktadırBaşlangıçta tüketim ekonomisi yerine doğaya tam uyumlu üretim ekonomisini koyabilseydik veya bunun için mücadeleye başlayabilirsek hem kendimizi hemde doğal çevremizle uyumlu yaşabilirdik.Kısaca düşman artık belli.Temel problem tüketim ekonomisi.Çözüm daha az tüketmekte.Bu anlamda:

 

8.1--ABD'liler Dünya tüketiminin %52 sini gerçekleştiriyorlar.

 

8.2--ABD ve Avupalılar birlikte Dünya nüfusunun Sadece %15'ini oluşturmalarına karşın Dünya tüketiminin %70'inden fazlasını oluşturuyorlar.Hepimiz onlar gibi tüketseydik Dünya gibi 3 gezegen bile bize yetmeyecekti.Sorun tüm tüm dünyada tüketimin kısılması düşüncesini yaşama geçirebilmektir.

 

9-- Doğanın Kanunları:

 

1--ABD li biyolog Barry Commmoner in kitabında yer alan ekoloji yasalarından bazıları:

 

1.1--Ekolojik ağda bir noktadaki küçük bir bozulma,uzak bir noktada geç bir dönemde çok büyük etkilerle  kendini gösterebilir.Zincirde bütünlüğü sağlayan evrensel ruhun karşılığı enerjidir.

 

1.2--Bir canlının artığı,diğer formların besinini oluşturur.Doğada her şey taşınır,dönüşür,bir döngüde yerini alır.Enerji bir şekilden diğer şekle çevrilir.

 

1.3--Ekosistem kendi işleyişini düzenler,öğelerini dengede tutar,popülasyon denetimi yapar.

 

1.4--İnsanoğlu doğaya hakim olmak için geliştirdiği teknoloji vastıtasıyla yaptığı her türlü büyük müdahale eninde sonunda yıkıcı olabilir;geri gelmeyecek kayıplara yol açabilir.İnsan müdahalesinin yarar sağlama olasılığı,riskinden küçüktür

 

1.5--Doğaya karşı kazanılan zafer bir süre sonra yenilgiye dönüşür ve doğa öç alır.

 

1.6--Doğada bedava yemek yoktur.Doğada emekliye ayrılmış karınca da yoktur.

 

1.7--Karmaşık ekosistemler,yalın eko sistemlerden daha istikrarlıdır.

 

1.8--Sonuçta ;Ekoloji insanı doğaya karşıt değil,doğanın içinde ve onun bir parçası olarak görür.O ekosistemdeki enerji akışında bir devre,besin zincirinde bir halka,yaşam ağında bir düğümdür.Ayrıca şunu da ifade etmek gerekir.:

 

1.8.1--Doğa ;yaratıcının yaratma sıfatını içinde taşır.İnsan uygarlığının ürettiği teknoloji en kısa sürede doğaya tam uyumlu hale getirilmek zorundadır.

 

1.8.2--Bunu başarabilirsek,kaynağımız olan doğadan aldığımız güçle Uzaya hızla açılmaya-evreni araştırmaya  başlayabiliriz.Aksi durumda,uygarlığımız ve onun kaynağı hızla yok olma sürecine girecektir.

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 794

Eklenme Tarihi : 03.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.