MAKALELER / Yurtdışı Eğitim Ücretleri-2013-Bilgi





Yurtdışı Eğitim Ücretleri-2013-Bilgi:

 

1—ABD-ABD’de 3 binin üzerinde üniversite ve kolej var. Eğitimin yıllık maliyeti 3 bin dolardan başlayıp 45 bin dolara kadar yükseliyor. Üniversitelerin ka¬bul şartları içinde, öğrencinin ders notları, İngilizce dil düzeyi (en az TOEFL 450, ortalama 500), bilgi ve yetenek test sonuçları (SAT) ve referans mektupları kadar ders dışı etkinliklere katılım düzeyi, özel ilgi alanları ve hobilerini açıklayan belgeler yer alıyor. ABD’de öğrenciler derslerin devam ettiği sürece haftada en fazla 20 saat (part-time), yaz aylarında ve tatil dönemlerinde ise “ful-time” çalışabiliyor

 

2—Almanya-Üniversitelerinin çok büyük bölümünde eğitim dili Almanca.

Ancak son zamanlarda pek çok üniversitede İngilizce yüksek lisans ve doktora programlama başlandı.Öğrencilik esnasında ise haftada 10 veya 20 saat part-ti- me çalışma izni veriliyor.Almanca dilinde eğitim verdiği için öğrenci¬lerin yeterli düzeyde dili olmalı. Aksi takdirde en az 6-12 ay arası Almanca kursuna katılmanız gerekiyor.

 

3—Azerbaycan-Ücretler, hazırlık sınıfı için yıllık 500-600, diğer sınıflarda ise bölüme göre 300 dolardan başlıyor.

 

4—Avustralya-Avustralya’da, yurtdışmdan gelen öğrencilere haftada 20 saate kadar çalışma izni veriliyor. Üniversitelerin lisans eğitimi programlarının yıllık ücreti 8 bin Avustralya Doları’ndan başlıyor. Tıp gibi bazı bölümlerde ise fiyatlar 28 bin dolara kadar çıkıyor.

 

5—Avusturya-Türkiye'de üniversite sınavını kazanan gençler, kazandıkları bölümü Avusturya veya Almanya'nın saygın üniversitelerinde de okuyabilirler. Diyelim ki Türkiye'de tıp fakültesini kazandınız. İsterseniz Viyana Tıp Fakültesi'ne kaydınızı yaptırabilirsiniz. Ayrıca kazandığınız bölüme yakın fakülteleri de tercih etme şansınız var. Türkiye'de devlet ya da vakıf üniversitelerinde eczacılık ya da diş hekimliğini kazanan bir öğrenci, Almanya'da tıp fakültesine kayıt yaptırabilir.

 

Bu iki ülkenin okullarında harçlar oldukça düşük. Viyana Üniversitesi, Viyana Teknik Üniversitesi, Viyana Ekonomi ve İşletme Üniversitesi, Viyana Ziraat Üniversitesi, Viyana Tıp Üniversitesi, Dresden Teknik Üniversitesi, Jgu Mainz Üniversitesi, Btu Cottbus Teknik Üniversitesi ve Fsu Jena Üniversitesi'nde yıllık harçlar 500 ile 1.490 euro arasında değişiyor. Avusturya'da eğitim gören öğrencilerin, üniversite eğitimi sırasında aylık 600 euro maaşla yasal çalışma hakları bulunuyor. YÖK tarafından da denklik verilen Viyana üniversitelerinden alınan diplomaların tüm dünyada geçerliliği olduğunu

 

6—Bulgaristan-Lisans programlarının yıllık eği¬tim ücretleri 2 bin 500 euro’dan başlıyor.

 

7--Norveç’te eğitim ücretsiz. Ancak özel üniversiteler ücretli. Yıllık yaşam masrafları 6 bin euro civarında. Norveç’teki bir üniversitede lisans okumak isteyen öğrencilerin Türkiye’de üniversite sınavında bir üniversiteye yerleşmiş olması şart. Bunun yanı sıra İngilizce testi IELTS’ten 5.0 veya muadili bir sınavdan geçer not getirmesi gerekiyor. Bu şartları yerine getiren öğrenci Norveççe dersleri takip edebilmesi için kabul edildiği üniversitenin hazırlık sınıfına başlıyor ve Norveççe öğreniyor. Öğrenciler, oturma izinlerini aldıktan sonra haftada 20 saati aşmamak üzere part-time çalışma hakkı kazanıyor.

 

8--Polonya-Öğrenciler birçok bölümde İngilizce ya da Lehçe dilinde eğitim alabiliyor. İngilizce eğitim veren bölümlerde yıllık ücret 3-9 bin euro arasında değişiyor. Lehçe eğitim veren bölümlerde bu rakam 2 bin euro seviyelerine kadar düşüyor. Üniversite yurtlarında konaklama aylık 50-150 euro civarında. Bir öğrencinin yıllık konaklama, beslenme ve kişisel masrafları toplamı 5 bin euro olarak hesaplanıyor.

 

9—Rusya-Rus üniversitelerine kayıt yaptırabil- meniz için sadece YGS sınavından barajı geçmeniz yeterli.Rusya’da üniversite eğitimi harçları yıllık 1.260 euro’dan başlıyor.Rusya’daki öğrencinin ortalama yıllık masrafı 4-7 bin 500 euro arasında değişiyor.

 

10—Tayvan-Yıllık okul ücretleri 6-10 bin dolar arasında değişiyor. Yıllık yaşam masraflarınızı karşılamak için asgari bin dolara ihtiyacınız var.

 

11--Yeni Zelanda-Yeni Zelanda’da gerek gündelik hayat giderleri gerekse okul masrafları diğer ülkelere göre oldukça düşük. Örneğin, tarım ve botanik bilimi gibi popüler bölümleri olan Lincoln Üniversitesi’nin yıllık ücreti 12 bin Yeni Zelanda Doları civarında

 

12--Ermenistan’daki devlet üniversiteleri ücretsiz. Yabancı öğrencilerden yıllık 600-bin dolar arası eğitim ücreti talep ediliyor. Özel üniversitelerin yıllık ücreti ise 5-10 bin dolar civarında.

 

13—Estonya-Lisans ve yüksek lisans düzeyinde ücretler 1.880 ile 4 bin euro arasında değişiyor. Yaşam masrafları için de yıllık 5-6 bin euro’ya ihtiyacınız var.

 

14—Finlandiya-Finlandiya’daki devlet üniversitelerinde eğitim ücretsiz. Yıllık yaşam masrafları ise 6-8 bin euro arasında değişiyor.

 

15—Gürcistan-Bir öğrencinin aylık tahmini kişisel masrafı 500 dolar civarında.

 

16—Hollanda-Lisans programı ücretleri 2 bin 500 ile 4 bin 500 euro arasında değişiyor.

 

17—İrlanda-İrlanda’da eğitim ücretleri yıllık 8-10 bin euro arasında değişiyor. Yaşam maliyetleri ise 6 bin euro civarında.

 

18—İspanya-Devlet üniversitelerinin yıllık eğitim ücreti bin euro’dan başlıyor. Özel üniversitelerin ücretleri ise 9 bin euro ci-varında. Aylık yaşam masrafı 600-700 euro olarak öngörülüyor.

 

19—İsveç-Okulların yıllık eğitim ücretleri 7-14 bin euro arasında de¬ğişiyor. Tüm İsveç devlet üniversiteleri YÖK tarafından onaylı.

 

20—İsviçre-ÖSS sınavı ile dört senelik bir okula kayıt yaptırılması gerekiyor. Sonrasında Almanca, İngilizce, matematik, tarih, coğrafya veya fizik derslerinden oluşan bir hazırlık programına sekiz ay boyunca devam edip 6’lı not sisteminde ortalama 4 alınması şart. Tüm bunların dışında eğitim masraflarım karşılayacak birinin gösterilmesi isteniyor.

 

21—İtalya-İtalya’da üniversite eğitimi üç yıl, yüksek lisans eğitimi ise istenilen bölüme göre bir veya iki yıl sürüyor. Yıllık eğitim ücretleri bin euro’dan başlayan bölümler var. Yıllık yaşam masrafları ise 9 bin euro civarında.

 

22—Kanada-Kanada’da da yaklaşık 100 üniversite var. Yıllık okul ücreti 12 bin 500-28 bin Kanada Doları arasında değişiyor. Ülkedeki eğitim dili, bölgeye göre İngilizce ya da Fransızca olabiliyor.

 

23—Kazakistan-Al- matı Devlet Üniversitesi’nin yıllık okul ücreti bin 300 dolardan başlıyor. Al Farabi Ka-zak Devlet Milli Üniversitesi’nin yıllık ücretleri ise 500-2 bin dolar arasında değişiyor. Yurtta konaklama ücreti ise aylık 20 dolardan başlıyor...

 

24—Litvanya-Bu ülkede kayıt harcı 200 euro’dan başlayan okulları var

 

25—Kanada-. Kayıt ücretleri okul ve program çeşitlerine göre değişiyor. Örneğin, fen ve edebiyat programlarının ücretleri 10-15 bin Kanada Doları arasında değişiyor.

 

26—Macaristan-Üniversitelerin yıllık ücretleri bin euro’dan başlıyor. Macaristan’da yıllık yaşam maliyeti ise 5-7 bin euro arasında değişiyor. Kimi üniversiteler İstanbul’da kendi organize ettikleri sınav ile öğrenci seçiyorlar. Tıp eğitimi için yaş sınırı 18-35. Diğer bölümlerde yaş sınırı yok.

 

27—Malezya-Üniversite ücretleri 3 bin 200- 8 bin 800 dolar arasında değişiyor. Konaklama ücretleri aylık 80-300 dolar arasında. Bir öğrencinin bir aylık standart harcamaları 350- 450 dolar civarında.

 

28—Malta-Yıllık ücretler bölümlere göre değişiyor. Örneğin, tıp ve eczacılık programları 10 bin Malta Lirası’ndan (ML) başlayıp 23 bin ML’ye kadar çıkıyor. Mastır programları ise 2 bin 800-8 bin 386 ML arasında değişiyor.

 

28—Türk Öğrencilerin tercih ettiği ülkeler:

 

%30……………………ABD

%27…………………….İngiltere

%10…………………….Kanada

%5……………………..Almanya

%5……………………..Avusturya

%3……………………..Avustralya

%2……………………..İtalya

%1……………………..İspanya

 

28.1-- Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği konaklama seçenekleri

 

%68……………………Yurt

%15……………………Öğrenci evi

%11……………………Bağımsız daire

%5……………………..Aile yanı

 

28.2—Türk Öğrencilerin en çok tercih ettiği branşlar:

 

%23……………………işletme-bankacılık-reklamcılık

%12…………………….sosyal bilimler-sanat

%12……………………mühendislik

%11……………………bilgi teknolojileri

%9…………………….tıp-eczacılık-veterinerlik

%5……………………..teorik bilimler

%5……………………..yaratıcı sanatlar-dizayn

%4……………………..öğretmenlik

%4……………………..öğretmenlik

%3……………………..ingilizce

%3……………………..turizm-konaklama işletmeciliği

%1……………………..İspanya

 

Kaynak:Para Dergisi-18-24.08.2013




Makalenin İzlenme Sayısı : 70

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.