MAKALELER / Kadın Erkek Eşitliğinin Sağlanması Matematikte Başarı Getiriyor





Kadın Erkek Eşitliğinin Sağlanması Matematikte Başarı Getiriyor:

 

1--Son bir araştırmaya göre birçok klişenin aksine kızlar matematikte erkekler kadar başarılı. Kızlar da tıpkı erkekler gibi teşvik edildiklerinde ve önlerinde başarılı kadm modeller gördüklerinde erkeklerden geri kalmıyor.

 

1.1--Philadelphia yakınlarındaki Villanova Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen dünya çapındaki bir araştırma, erkeklerin genelde daha başarılı olduğunu söylüyor ama bu durum özgüven ve matematiğin iş yaşamında önemli olduğuna ikna edilmiş olmalarıyla ilgili.

 

2--Psychological Bulletin dergisinde yayımlanan yazıya göre bilim insanları altmış dokuz ülkeden yarım milyon öğrencinin verilerini değerlendirmişler. Yaşlan 14-16 arasında değişen 493 495 kız ve erkeğin verileri Türk öğrencilerinin de katıldığı TIMSS ve PİSA 12003) testlerine ait.

 

2.1--Sonuçlar kızların erkekler gibi aynı yardımcı araçlara sahip olmaları ve başarılı kadın modeller görmeleri halinde erkekler kadar yetenekli olduklarını gösteriyor diyor araştırmayı yöneten bilim kadını Nicole Else-Quest.

 

2.2--Cinsiyetler arasında çok az farklılıklar söz konusu ancak bu farklılıklar ülkeden ülkeye değişiyor.Nitekim kadının toplum içindeki yeri ve yaşam standardı önemli bir rol oynamakta.

 

2.3--Kadınların daha önemli bilimsel görevleri yerine getirdikleri ülkelerde kızlar matematikte daha başarılı. Italyan bilim insanları da iki sene önce benzer sonuçlar elde etmişlerdi. Cinsiyet ayrımcılığı olmayan ülkelerde kızlar erkeklerle aynı başarıya ulaşabiliyor.

 

2.4--Floransa Avrupa Üniversitesi Enstitüsü bilim insanları da 2003 yılında gerçekleştirilen PİSA araştırmasının sonuçlarını değerlendirmişlerdi. İtalyan bilim insanları bu araştırma sırasında kadın erkek eşitsizliğinin en az hissedildiği ülkelerde kızların ve erkeklerin matematikte aynı başarıyı gösterdiklerini görmüşler. Mesela İsveç ve Norveç gibi ülkelerde kızların ve erkeklerin matematik başarısı hemen hemen aynıyken, Türkiye ve Güney Kore’de erkekler çok daha başarılı.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 96

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.