MAKALELER / Enerji İçecekleri Kalp Hastaları İçin Riskli Olabilir





Enerji İçecekleri Kalp Hastaları İçin Riskli Olabilir:

 

1--Çok fazla kafein içeren enerji içecekleri, kalbin atış biçimini değiştirebiliyor. Bonn Üniversitesi bilim insanları, enerji içeceği içen on yedi kişinin kalbini bir saat sonra görüntülü tanı sistemleriyle incelemişler.

 

1.1--Bu şekilde kalpteki kontraksiyonun değiştiği görülmüş. Bilim insanları kalp hastaları ve çocukların enerji içeceklerinden uzak durmalarını öneriyorlar.

 

2--Kuzey Amerika Radyoloji Birliği’nin konferansında konuşan Jonas Dorner, bu tür içeceklerin kalp fonksiyonu üzerinde ne gibi etkilerinin bulunduğunun hala kesin olarak açıklanmadığının altını çizdi.

 

3--Enerji içeceklerindeki kafein oranı, kahve veya Coca Cola gibi diğer içeceklere kıyasla üç kat fazla. Yüksek kafein tük timiyle ilgili olan çok sayıda yan etki söz konusu.

 

3.1--Bunların arasında yüksek kalp atışı, çarpıntı, kan basıncının yükselişi, kramp ve hatta ani ölüm de yer alıyor.

 

3.2--Katılımcılara içinde 32 mg kafein ve 400 mg taurin içeren lOOml’lik bir içecek veren bilim insanları, bir saat sonra sol kalp odacığının daha fazla kasıldığını görmüşler. Kalbin bu işlevi kanın bedene pom¬palanmasından sorumludur.

 

3.3--Domer’e göre araştırma, enerji içeceklerin kardiyal kasılma üzerinde kısa vadeli bir etkisi olduğunu kanıtlıyor. Bununla birlikte bunun gündelik etkinlikler veya sportif faaliyetler üzerindeki etkileri bilinmemekte. Ayrıca kalp hastaları üzerindeki etkisi de tam olarak açıklanmış değil.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 72

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.