MAKALELER / Okyanusların-Denizlerin Karbondioksidi Emme Kapasitesi






Okyanusların-Denizlerin Karbondioksidi Emme Kapasitesi:

 

1--Denizlerdeki fitoplanktonlar havadaki CO2 yi en iyi emen kaynaklardan biridir.

 

2--Fitoplanktonlar;küresel fotosentezin yani CO2 kullanarak kendi ihtiyacı olan şekeri üretmesi olayını yaklaşık yarısını yapıyor.Ve bu minik canlıların ölüleri,  dibe çökmekte,sonuçta organik karbon deniz tabanına gömülmekte olup uzun süre atmosfere karışmamaktadır.

 

3--Yapılan bir çalışmada  planktonlar okyanusların üstündeki bulut oluşumlarını çarpıcı bir biçimde değiştirmekte.Bu anlamda saldıkları bir maddenin bulut içindeki damlacaıkların yoğunluğun artırmakta ve de bu oluşum ile bulutlar daha çok güneş ışınımını uzaya geri yansıtmaktadır.

 

3.1--Bu mekanizma bir nevi küresel soğutucu gibi rol oynamaktadır.Tıpkı karaları kaplayan ağaç ve yeşil alanlar gibi(ağaç ve  diğer bitki örtüleri saldıkları kimyasal maddeler ile ortamdaki bulut oluşumunu ve yağış biçimini etkilemekte olduğu düşünülebilir)

 

4--Rüzgarlardaki-akıntılardaki ve de tuzluluk oranının değişimi fitoplankton gelişimini etkiler.

 

5—Yapılan çalışmalar ; Okyanusların insan uygarlığının havaya saldığı CO2 nin %40 ını emmekte olduğunu göstermetedir.

 

5.1--Ancak;Yapılan bir çalışma ile 1981 yılından itibaren denizlerin C02 yi emmediği ortaya çıkarılmıştır.Kısaca İnsan kaynaklı C02  nin %40 lık dilimi 19801 li yıllardan itibaren üstel olarak artmaya başlamıştır.

 

5.2--Bu anlamda acil olarak C02 emisyonunu hızla 1980 li yıllardan önceki değerlere (1975 li yıllardaki değerlere) çekecek önlemleri alacak bir siyasi önderliğe-iradeye ihtiyaç vardır.

 

6--Bu çalışma ile;fitoplanktonlardan denizlerin küresel ısınmada yardımını  alma umudumuz suya düşmüştür. Buna karşın okyanuslara-denizlere demir tozu katmak yani demir tozu gübrelemek suretiyle  fitoplanktonların çoğaltılmalarını sağlamak yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır.

 

6.1--1 kg lık demir tozu gübreleme ile  plankton miktarında birkaç tonluk artışa neden olabiliyor.Yapılan deneylerde  bitkisel plankton sayılarında patlama olduğu gibi ve aynı zamanda zehir üretebilen türlerinde çoğaldığı saptanmıştır.

7--Dünyamızda ;Bu demir tozu ile gübreleme işlevini doğal olarak muhtemelen, büyük sahra ve diğer çöl tozları yapıyor olabilir.

 

7.1--100.000 yıllık buz devirlerini tetikleyiciside uzay tozları-sahra tozları olabilir.

 

8--Sonuçta denizlerin yeniden C02 yi emme kapasitesini antidepresan tedavi gibi yorumlanırsa, bunu desteklemek için deniz suyundaki demir miktarı ölçülüp,olması gereken miktara getirecek kadar(ortamda yeteri kadar demir olsa herhalde çoğalma devam edecek varsayımı ile) demir tozu azar azar ölçülü dozda,istenen doza getirilerek belli bir zaman demir tozu gübrelemesi yapılabilir.

 

8.1--Bu tedavi fitoplanktonların depresyonunu alarak yeniden fotosenteze yönelmelerini sağlayabilir.Ancak bu yöntem olumlu cevap vermesini sağlamanın yollarından biride  herhalde bu antidepresan tedaviyle birlikte destek terapisidir ki buda CO2 emisyona ve küresel kirlenmeye neden olan yapısal faktörleri acil olarak iyileştirmek olacaktır.

 

8.2--Demir gübrelemede doz aşımına bağlı olarak buz devrine geri dönüş şartları oluşabilir diyede düşünülebilir.Bu yöntemin uygulanacağı ilk yer herhalde Akdeniz ülkeleri için Akdeniz  olacaktır.

 

9--Yukarıdaki anlatıdan yola çıkarak, Türkiye Marmara denizi ve iç deniz-göller için demir tozu(sahra tozu-çöl tozu) gübrelemesini ilgili teknik üniversitelere görevlendirme yaparak Üniversiteler kendi deneysel şartlarında deneyip,uygun raporlama ile Marmara denizi,iç körfez ve göllere bu yöntemi belli bir süre uygulayabilir.Bu denizlerin ve onun çevresinin ekolojik sağlığını yeniden kurabilir.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 380

Eklenme Tarihi : 03.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.