MAKALELER / İDO nun Deniz Otobüslerine Motor Hız ve Kontrol Üniteleri Konuldu





İDO nun Deniz Otobüslerine Motor Hız ve Kontrol Üniteleri Konuldu:

 

1--İstanbul Boğazı’nda çalışacak yeni nesil arabalı vapurların hareketini, Siemens motor ve hız kontrol cihaz¬ları sağlayacak. İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmesi (İDO), yeni vapurlarda uygulanan sistemle, büyük oranda enerji tasarrufu yapmayı ve maliyetleri düşürmeyi planlıyor. Ayrıca projenin toplu taşımada deniz yolu kullanımını artırarak, İstanbul trafiğine olumlu katkı sağlanması bekleniyor.

 

2--İDO’nun filosunu yenilemek amacıyla hizmete sokmayı planladığı 4 yeni araba vapurundan ilki 2 Ağustos’ta denize indirildi. İstanbul’un sembollerinden sayılan klasik arabalı vapurların silüetine sadık kalınarak tasarlanan ve günümüzün en son teknolojisiyle donatılan Suhulet isimli gemi, aynı zamanda Türkiye’nin ilk elektrik tahrikli gemisi olma özelliğini taşıyor.

 

3--Elektrik tahrikli sistem ile üretilecek diğer gemilere de örnek olması açısmdan büyük önem taşıyan projede, Siemens Otomasyon ve Kontrol Bölümü, vapurların 2 x 800 kW gücündeki ana itici pervane motorlarını ve Sinamics G150 serisi yeni nesil hız kontrol sistemlerini sağlıyor. Gemilerin ana elektrik altyapısı ve enerji yönetim sisteminde ise Siemens otomasyon ve kontrol sistemleri ürünleri kullanılıyor.

 

4--Geleneksel sistemlerde, gemi üzerindeki dizel makineler hareket enerjisini oluştururken, bu hareket de bir şaft ile doğrudan pervaneye iletilmekteydi. Bu projede uygulanan elektrikle tahrik sisteminde ise gemi üzerinde dizel Gen-Set’lerin oluşturduğu ortak bir enerji sistemi, ana itici pervanelerin hareketini sağlayan frekans konverterlerini beslerken, aynı zamanda geminin diğer enerji ihtiyacını da karşılıyor.

 

5—Yorum:Projede dizel motordan doğrudan pervaneye tahrik yerine büyük oranda enerji tasarrufu yapma imkanı olan elektrikli motorlu tahrik kullanılmakta. Elektrik motorlarına giden enerji ise dizel gen setten üretilmekte.




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.