MAKALELER / Küresel Isınma-Akdeniz Daha Fazla Isınıyor





Küresel Isınma-Akdeniz Daha Fazla Isınıyor:

 

1--Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir araştırmanın sonuçları hiç de iç açıcı değil. Daha önce Akdeniz’deki ısınma ve asitlenmenin birlikte ne şekilde etkili olduğu hakkında hemen hemen hiçbir bilgimiz yoktu, fakat artık denizdeki ekosistem için çifte tehdit oluşturduklarını biliyoruz diyor projeyi yöneten Patrizia Ziveri (Barselona Özerk Üniversitesi).

 

2--Araştırma sonuçlarına göre Akdeniz son 25 yıl içinde 0,75 derece ısınmış, üstelik de bu ısınma yüzeysel değil, derinlere kadar devam ediyor. Bunun nedeni neredeyse bir iç deniz olan Akdeniz’de görülen çevrimli akıntılar. Bunlar sıcaklığı olduğu kadar çözünmüş karbondioksitide de yüzeyden aşağı taşıyor.

 

2.1--Ve yakın bir gelecekte Akdeniz daha fazla ısınacak. Akdeniz’in doğu kısmındaki su sıcaklığı 2050 yılına dek 1.5 derece kadar artacak. Böylece yaz aylarında suyun yüzey sıcaklığı 29 dereceyi aşabilir.

 

2.2--Ve bu gelişmenin ekolojik sonuçları daha şimdiden görülebiliyor. Birçok türün dağılım alanı güneydoğu kıyılarından kuzeye kaydı. Yaz aylarında sıcağa karşı duyarlı olan hayvan türleri arasında toplu ölümler var. Bu gelişme Akdeniz’in asitlenmesiyle daha da güçlenecek.

Kaynak:HBT



Makalenin İzlenme Sayısı : 57

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.