MAKALELER / Ağaçlandırma Faaliyetleri-Baltimore-ABD





Ağaçlandırma Faaliyetleri-Baltimore-ABD:

 

1--Çevre Koruma Bakanlığı tarafından 1970’lerin sonunda yayımlanan bir rapor, yeşil alanların motorlu araçlardan çıkan emisyonu hapsettiğini açıkça ortaya koydu.

 

1.1--Orta Pennsylvania’da USFS tarafından 1980lerin başında yapılan bir başka araştırma da ağaç gölgeleri sayesinde soğutma ihtiyacının % 75 azaldığını kanıtladı.

 

1.2--1984’de yapılan ve hala atıfta bulunulan bir başka çalışmada da safra kesesi ameliyatı sonrası nekahet devresindeki hastaların pencerelerinden ağaç manzarası görünüyorsa, daha hızlı iyileştikleri ve daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duydukları belirlendi.

 

2--Sonunda, 1989'da Nowak, ilk şehir kapsamındaki yeşil alan çalışmasını gerçekleştirdi. Örnek veriler ve kendi yazdığı bir bilgisayar programını kullanarak California'daki Oakland’m ormanlarının 150.700 tondan fazla karbon dioksit hapsettiğini ortaya koydu.

 

3--Bu kadar kanıt olmasına rağmen ABD’deki şehirlerin çoğu, ağaçlardan ziyade ekonomik gelişme üzerine eğilmeyi tercih etti. Şehir ağaçlandırması için harcanan bütçeleri 1980 -1990 arası belirgin ölçüde düştü, her yer beyaz yakalıların yaşayıp çalıştığı gökdelenlerle dolmaya başladı.

 

3.1--Portland’m ormanlık alan kapsamı 1990’larda % 42den % 27 ye düştü. 1984 ve 2002 arasında New York 9.000 dönüm yeşil alan kaybetti. Farklı bir rotada ilerleyen tek şehir Baltimore oldu desek yanılmış olmayız.

 

4--Revitalizing Baltimore programı çerçevesinde kurulan yeni bir girişim ile Letteron ve diğerlerine ağaca yaptıkları yatırımı korumak için gerekli verilerin sağlanması amaçlandı. 1998’de Ulusal Bilim Vakfı, Baltimore Eko- sistem Araştırmasını fonladı.

 

4.1--Bu, bir kentte yapılan ilk ekolojik araştırma idi. Şehrin bütün ağaç envanteri çıkarıldı, hava kirliliğinin azalmasında ve enerji kullanımının düşmesinde ne kadar etkisi olduğu hesaplandı.

 

4.2--Nowak ve benzerlerinin elde ettiği rakamlar, ağaç dikmenin sadece şehri kozmetik olarak güzelleştirmeye yaramadığını, çok daha fazlasını sağladığını gösterdi.

 

4.3--Araştırmaya göre Baltimore un ağaçları iklim kontrol sistemlerine harcanan enerjiyi düşürerek her yıl 3,3 milyon dolarlık tasarruf sağlıyor.

 

5--Bu paralel girişimler sonucunda 2006’da kentin resmi ağaçlandırma ajansı, TreeBaltimore kuruldu. Amacı, toplumla beraber çalışarak yeşil alan miktarını artırmaktı. Ormancı Erik Dihle “bu, tam bir kilometre taşıydı” diyor.Bu verilerden güç alan diğer belediyeler de kendi ağaçlandırma çalışmalarına hız verdiler.

 

5.1--Atlanta bu yazılımdan gelen bilgilere dayanarak çıkardığı bir kanunla mülk sahiplerinin kestiği her ağacın yerine aynı boyutta yeni bir ağaç dikmesini zorunlu hale getirdi.

 

5.2--2007’de New York da i-Tree kervanına katıldı. 400 milyon ödenek ayırarak 1 milyon ağaç dikme planını hayata geçirdi. Günümüzde New York’ta 7 milyon ağaç var ve her yıl 1,2 milyon karbon dioksiti temizliyor

 

6--Şehir içinde ağaçlık alanlar oluşturmak, sadece burada yaşayan insanların huzur bulacağı bir yer inşa etmek demek değil. Ağaçlar kirliliği hapsediyor, motorlu araçlardan yayılan emisyonu emiyor ve yaz günlerinde yolları gölgeleri ile serinletiyor.

 

7--Baltimore'da 14.000 dönüm civarında ağaçlık alan var ve bu ağaç-lar her yıl 550.000 ton karbon dioksiti yutuyor. Şehirde yaşayan 600.000 kişinin 54 günde ürettiği kirliliği kendi başlarına sıfırlıyorlar.

 

8--Bir şehri güzel, yaşanır bir yer haline getiren şeylerin başında ağaçlıklar geliyor. Caddeleri bölen, parkları çevreleyen ve evlere gölge veren ağaçlar görenlerin ruhunu dinlendiriyor. ABD nin en büyük ağaç dikme vakfı Arbor Day Foundation m başkanı Dan Lambe “ağaçlar topluma sağlık ve esenlik vermenin en kolay yolu” diyor

 

9--Ancak tüm bu yararına rağmen Amerika'nın metropo- litan alanlarında ağaç yoğunluğu azalıyor. ABD orman bakanlığından alman verilere göre 2009-2014 arasında şehirlerdeki 36 milyon ağaç yok oldu. Altyapı çalışmaları, inşaatlar, yollar ve otoparklar yüzünden ağaçlar kesiliyor. Her 167.000 dönümden fazla yeni inşaat yapılıyor. Lambe, “ağaç dikmeye niyetimiz varsa, bunu vakit kaybetmeden, hemen yapmalıyız” diyor.

 

10--Soğuk bir liman kenti olarak bilinen Baltimore'un çehresi ağaçlar sayesinde değişiyor. Şehre her yıl 5.000 yeni ağaç ekleniyor ve bu ağaçların çoğu kentin bakımsız doğu ve batı bölgelerinde

 

11—Yorum:Tüm dünyada devam eden bir uğraşı.Hızlı şehirleşmenin getirdiği betonlaşma ve ona karşı mücadele eden ağaç dikimi ve yeşilleme çalışmaları.

 

Kaynak:Popular Scıence

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 103

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.