MAKALELER / Yapay Zeka Sağlıkta Kullanımı





Yapay Zeka Sağlıkta Kullanımı:

 

1--Rwanda’da hizmet sunan Zip- line insansız hava aracı (İHA) kullanarak acil kan ihtiyacı olan yerlere kan götürüyor. Mobil uygulama, WhatsApp ya da SMS üzerinden gelen talebe göre ihtiyaç duyulan kan tıbben güvenli bir şekilde saklandığı dağıtım merkezinde hızlıca paketlenip İHA’ya yükleniyor.

 

1.1--Kanın beklendiği yere otonom olarak giden İHA kanı kırsaldaki sağlık merkezine bırakıp geri dönüyor. Yapay zekânın daha da gelişmesiyle kan bankasından alman kan ulaşılması zor bölgelere dünyanın neresinde olursa olsun hiç insan müdahalesi olmadan, otonom İHA aracılığıyla bırakılabilecek.

 

2--CloudMedx geliştirdiği yapay zekâ platformuyla kişilerin sağlık geçmişini ve demografik bilgilerini kullanarak kalp krizi, diyabet, zatürre, yüksek tansi¬yon gibi hastalıklara yakalanma riskini hesaplıyor. Üstelik Cloud- Medx bu alanda çalışan çok sayıda firmadan sadece biri.

 

3-- IBM Watson’ın alanında uzman bilim insanlarının gözetiminde kanser verileri üzerinde çalıştırılmasıyla ortaya çıkan bir yazılım 15 ülkede 60 hastanede kullanılıyor.

 

3.1--Yapay zekânın belirli bir alanda insanın yerini almak yerine onun yetilerini artırmak için kullanılmasına artırılmış zekâ deniyor. Örneğin Lunit adlı firma yapay zekâ ile radyoloji görüntülerindeki anomalilerin tespit edilmesinde hayli başarılı sonuçlar elde ederek hekimlerin kanser vakalarını doğru teşhis etmesine yardımcı oluyor.

 

4--Atomvrise adlı firma Atomnet adını verdiği derin sinir ağını kullanarak yapı temelli ilaç tasarımları oluşturmaya çalışıyor. Yapılan araştırmalara göre yeni bir ilacın geliştirilerek satışa sunulması ortalama 10-15 yıl sürüyor ve 2,5 milyar dolara mal oluyor.

 

4.1--İlaca dönüşen her bir moleküle karşı milyonlarca molekül de fiziksel olarak test ediliyor ve uygun olmadıklan için atılıyor. Atomnet ilacının tasarlanmasına karar verilen hastalığın oluşmasında önemli rol oynayan hedef proteinlerin etkisinin azaltılması (ya da artınlması) için gereken moleküllerin tasarlanmasına katkı sağlıyor.

 

4.2--Atomnet yardımıyla üretilen moleküller bir süredir hayvanlar üzerinde deneniyor ve kanser, sinir hasta- lıklan, ebola, sıtma gibi hastalıkların tedavisi için umut verici sonuçlar elde ediliyor. Yeni ilaçlar geliştirmek için harcanan para dikkate alındığında başka firmaların da bu alanda yapay zekâdan faydalanacağı tahmin edilebilir




Makalenin İzlenme Sayısı : 87

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.