MAKALELER / Yapay Zeka Tarımda Kullanımı





Yapay Zeka Tarımda Kullanımı:

 

1--BlueRiver Technology, görüntü işleme ve yapay zekâ yardımıyla sadece istenmeyen zararlı otların yok edilmesini sağlayan bir ürün geliştirdi. Zararlı otlarla mücadele için kullanılan kimyasal maddeler çevreye zarar veriyor, insan sağlığını etkiliyor ve gereğinden fazla kullanıldığı için de çiftçileri ekonomik zarara uğratıyor.

 

1.1--Firmanın “Gör ve Püskürt” adını verdiği teknolojiyle, ilaçlama makinesi tarladaki bitkileri ayırt ederek sadece zararlı otlara ilaç püskürtüyor. Böylece gereksiz kimyasal madde kullanımının önüne geçilmiş oluyor. Gör ve Püskürt ilaç kullanımını %90’a kadar azaltabiliyor. Sistem tarlada tespit ettiği otları ve bunların miktarını çiftçiye bildiriyor ve ilaç kullanım oranlarında de-ğişiklik yapma imkânı sunuyor.

 

2--Descartes Labs farklı uydulardan elde edilen tanm arazile¬rinin görüntülerini yapay zekâ ile inceleyerek mısır, soya gibi ürünler için günlük olarak üre¬tim tahmini yapıyor.

 

2.1--Tahmin yapmak için 5 TB’nin üzerinde uydu görüntüsü incelenirken, hava tahmin raporları ve tarımsal olarak önemli olabilecek başka bazı veriler de kullanılıyor. Kullanılan makine öğrenme teknikleri sayesinde ABD geneli için ilçe bazında günlük tahminler yapılıyor.

 

3--Prospera adındaki firma da yerleştirdiği alıcılar ve kameralar yardımıyla tarım arazilerini 24 saat izleyerek mahsulle ilgili veri topluyor ve bu verileri yapay zekâ yardımıyla işleyip tahminler yapıyor ve çiftçiye öneride bulunuyor.

 





Makalenin İzlenme Sayısı : 91

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.