MAKALELER / Kanser-Sodyum Klorür Nano Parçacıklarla Kanser Tedavisi





Kanser-Sodyum Klorür Nano Parçacıklarla Kanser Tedavisi:

 

1-Memelilerdeki hücreler, hücre dışına oranla daha düşük derişimde sodyum ve klorür iyonları içeriyor.jin Xie önderliğinde yapılan bu çalışmada, sodyum klorür nano parçacıkları hücre içindeki iyon derişimlerini artırmak ve hücrenin iç dinamiklerini bozmak için “Truva atı” gibi kullanıldı ve kanserli hücreler bu sayede öldürüldü.

 

2--Sodyum klorür nano parçacıkları hücrelere enjeksiyon yöntemiyle kolay bir şekilde verilebiliyor. Normal şartlar altında, hücre zarlan hücrelerin iç kısmındaki tuz konsantrasyonunun hücre dışına göre daha düşük tutulmasını sağlar ve sodyum iyonlannın hücreye girişini engeller. Ancak hücre onları iyon olarak algılamadığından sodyum klorür nano parçacıklar bu bariyeri geçebiliyor.

 

2.1--Nano parçacıklar hücreye girdiklerinde ise sodyum ve klorür iyonlanna ayrılarak ortamda milyonlarca iyon oluşmasına, bu iyonlar da plazma zarının parçalanmasına ve hücre ölümüne yol açar.

 

2.2--Tüm bu mekanizma kanser hücreleri için normal hücrelere göre daha ölümcüldür. Çünkü kanser hücreleri diğer hücrelerle kıyaslandığında başlangıçta daha yüksek oranda sodyum içerir.

 

3--Kanser karşıtı bağışıklık üzerine yapılan çalışmalarda ise birincil tümörlere enjekte edilen nano parçacıklardan ikincil tümörlerin büyüme hızında %53’lük bir azalmaya neden olduğu bulundu.

 

3.1--Dolayısıyla, yapılan çalışmanın nihai sonucu olarak sodyum klorür nano parçacıkların kanser hücrelerini öldürmekle kalmadığı, aynı zamanda bu hücreleri bulundukları yerde kansere karşı bir aşıya dönüştürdüğü de vurgulanıyor.

 

4--Sulu çözeltilerde kısa bir yarılanma ömrüne sahip olan sodyum klorür nano parçacıklar sistematik kanser tedavisi yerine bölgesel kanser tedavilerinde daha etkili özellik gösteriyor. Tedavi gerçekleştikten sonra bu nano parçacıklar herhangi bir zehirlenmeye neden olmayacak şekilde tuzlara indirgeniyor ve vücudun sıvı sistemiyle birleşiyor.

 

4.1--Yüksek doz enjeksiyonlarda bile vücutta herhangi bir zehirlenme gözlenmiyor. Yalnızca plazma zarı yırtıldığında hücreden sızan moleküller bağışıklık sistemine bölgede doku hasarı olduğu sinyalini gönderiyor ve vücudun patojenlerle savaşmasına yardımcı olan yangısal tepkiyi tetikliyor.


5--Geliştirilen teknoloji kanser hücrelerinin bölgesel olarak hedeflenmesi ve yok edilmesi için oldukça uygun görünüyor.Bu nedenle araştırmanın mesane, prostat, karaciğer, baş ve boyun kanseri tedavilerinde geniş uygulamalar bulması bekleniyor.

 

6--Gerçekleştirilen çalışmalar, sodyum klorür nano parçacıkların sadece kanser hücrelerini öldürmekle kalmayıp aynı zamanda kansere karşı bağışıklığı da arttırdığını gösteriyor. Potasyum klorür ve kalsiyum klorür gibi farklı nano parçacıklar kullanılarak da çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Xie ve ekibi nano parçacık tabanlı tedavilere yeni bir bakış açısı getiriyor.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak




Makalenin İzlenme Sayısı : 69

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.