MAKALELER / Zeytinyağı-Sağlığa Faydaları-Üretimi





Zeytinyağı-Sağlığa Faydaları-Üretimi:

 

1--Sızma zeytinyağı, diğer zeytinyağları ile karşılaştırıldığında, çevresel strese cevapta meyveyi koruyan bileşenlerin oluşturduğu fenolik yapılara sahip bileşikleri tutma bakımından eşsiz bir diyet yağı olarak kabul edilir."

 

2—Zeytinyağının Faydaları:

        

1--Kalp hastalıkları ve hipertansiyona karşı koruyucudur.

 

2--Kolesterolün düşürülmesine yardımcıdır.

 

3--Kansere karşı savaşta yardımcıdır.

 

4--Obezite ve diyabetten korur.

 

5--Yaşlanmayı önler.

 

6--Kabızlığa iyi gelir.

 

3-- Olgun bir zeytin ağacının ortalama verimi 22 ila 90 kg arasındadır. Ağaçların ortalamanın üzerinde verimli vermesi için 30-40 yaş arasında olması gerekir. Temel bir kural olarak, sulama uygulanmayan zeytin ağaçlarının üretimi doğrudan yaşlarıyla ilgilidir. 100 yaşındaki bir ağaç 60 yaşındayken verdiği verimin daha fazlasını verebilir.

 

3.1--Sulama uygulanan ağaçların en verimli dönemi 50-65 yaşlardır.

 

3.2--Zeytinleri hasattan hemen sonra sıkılmak üzere fabrikaya vermek en doğrusudur. Muhafaza edildiği takdirde zeytinin asit derecesi yükselir.

 

3.3--Ortalama olarak 3 ila 7 kilogram zeytinden 1 kg zeytinyağı elde edilir.

 

3.4--1 hektarlık (10 dönümlük) bir bahçede 300 adet ağaç yetiştirmek iyi bir başlangıç olarak kabul edilir.

 

3.5--Ticari zeytinliklerde, hektar başına ağaç sayısı 150 ila 900 adet arasında değişir.

 

3.6--Akhisar'da zeytinyağı fabrikası çok fazla. Yurtdışına zeytinyağı gönderen, özel sıkım yapan küçük işletmeler de mevcut. Bunlar çok kaliteli yağlar çıkararak ihracat yapıyorlar.

 

3.7--Ayrıca eczanelere de gönderim yapıyorlar. Her zeytini sıkmıyorlar. Ama diğer üretim tesisleri 7/24 çalışıyorlar. Eğer kontinü tipi bir zeytinyağı sıkma üretim tesisi kurmak isterseniz maliyeti 3-4 milyon TL'yi buluyor. Makinelerin takımı 1 milyon TL zaten. Önceleri sıkma makineleri yurtdışından geliyordu, şimdi Türkiye'de Aydın'da üretiliyor.

 

3.8--Zeytin, bakımı zor olan bir ürün. Üreticiler, fiyatların düşük olması nedeniyle memnun değiller. Ayrıca hasadı toplayacak işçi bulamıyoruz. Yağmurun yağması ve doğal afetlerin oluşması, bu yılki hasadı etkiledi.

 

 

Kaynak:Para Dergisi--28.06-4.07.2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 82

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.