MAKALELER / Yapay Zeka İle Müzik Üretmek





Yapay Zeka İle Müzik Üretmek:

 

1--Açık kaynaklı yapay zeka uygulamaları geliştiren San Francisco menşeli araştırma laboratuvarı OpenAI, Ma-yıs ayı başında yaptığı açıklama ile kendi kendine melodi yazabilen, hatta bu melodilere söz uydurup popüler sanatçıların tarzında seslendiren Jukebox adlı bir sistemi duyurdu.

 

1.1--Jukebox henüz mükemmel değil; fakat son derece etkileyici sonuçlara imza atıyor. Örneğin Rolling Stones tarzı gitar odaklı şarkıların inanılmaz bir benzerlikte taklitlerini üretebiliyor, Ella Fitzgerald gibi şarkı söylüyor, Elton John veya Rod Steward gibi sanatçıların vokal tarzlarını taklit ediyor. Ancak Jukebox, içinde bir tuhaflık ve karanlık barındırıyor gibi:

 

1.2--Sentetik sanatçı, Elvis Presley tarzında yazdığı “Mitosis” adlı şarkıda şu sözlere yer vermiş:

Tozdan geldik mütevazi başlangıçla,

Kirden lipide, hücreye ve cana.

Mitosis ile, miyosis ile, zamanla,

Nihayet uyandık biz bir akılla.

1.3--Chuck Berry tarzı bir şarkı olan “Merry Christmas Baby” ise küçük çocukları ürkütecek bir şarkı diyebiliriz. Kısacası Jukebox sisteminin olgunlaşması için daha fazla çalışma gerekiyor. Bir teknoloji kanalı, bu çabaları “sarhoş bir insanın karaoke çabalarına” benzetiyor.

 

1.4--Yine de bunların yapay zeka destekli müzik üretiminde önemli ve işlevsel bir adım olduğunu söylemek yanlış olmaz. OpenAI, bilgisayarlara şarkı yazdırmak için ı,2 milyon şarkıdan oluşan dev bir veritabanı oluşturdu.

 

1.5--Yapılan açıklamada bu modellerin rock, hip-hop, pop ve jazz gibi farklı müzik tarzlarında şarkı üretebileceğini gösterdi. Bahsedilen modeller birçok enstrüman ve stilde melodi, ritim, hatta uzun kompozisyonlar ve tınılar yakalayabiliyorlar; ayrıca bu müziklerle birlikte şarkıcıların ses ve stillerini de üretebiliyorlar.

 

2--Müzik üretiminde bilgisayar programları on yılı aşkın bir süredir kullanılıyor. Örneğin PG Music firmasının Band in A Box yazılımı, kullanıcının girdiği akorları kullanarak farklı tarzlarda melodiler ve çok partisyonlu armoniler üretebiliyor. 2018 yılında Google, yapay sinir ağları kullanarak çalışan Musical Transformer uygulaması ile akılda kalıcı şarkılar üretmeyi başarmıştı.

 

2.1--Geçtiğimiz yıl OpenAI tarafından geliştirilen MuseNet de yine orijinal melodiler yazabiliyordu; ancak bu şarkıların sözleri eksikti. Şirketin Jukebox adlı yazılımı, dünyada söz, müzik ve vokali bir arada üretebilen ilk program oldu. Programın ardındaki teknik özellikler OpenAI web sitesinde mevcut.

 

2.2--Geliştirmede en büyük zorluğun, büyük miktarda müzik verisini işlenme¬si olduğu belirtiliyor. CD kalitesinde (44kHz, I6bit) 4 dakikalık bir şarkıda 10 milyonun üzerinde timestamp (zaman damgası) bulunuyor. Verileri sıkıştırmak, atık verileri süzme ve upsampling (kalite iyileştirme) gibi işlemler için otomatik bir kodlama yordamı var. Bu sıkıştırma algoritmasıyla bile, 1 dakikalık ses dosyasını oluşturmak yaklaşık 9 saat sürüyor.

 

2.3--Program geliştirilmeye devam ediyor. OpenAI, mevcut sınırlandırmaların farkında: “Jukebox müzikal kalite, tutarlılık, örnek uzunluğu ve sanatçı, tür, şarkı sözleri gibi özellikleri açısından büyük bir adım olsa da insan tarafından üretilmiş müzikle arasında hala büyük bir uçurum var”. Mesela Jukebox henüz koro ve nakarat gibi uzun müzikal temalar yazamıyor.

 

3—Yorum:Müzik frekans-zaman grafiği olarak üst seviyede bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkıyor.Yapay zekanın burada faydası müzisyene yardımcı olmak olabilir.Müzisyenin yerini alması değil.

 

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 89

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.