MAKALELER / Yüksek Hızlı Tren-Faydaları





Yüksek Hızlı Tren-Faydaları:

 

1--Bugün de hükümetler, malların en ucuza taşındığı araç olarak hızlı trenleri görüyor. Mal alışverişi varsa, orada hareketli bir istihdam da var. Örneğin Japonlar, işyerlerinden çok uzakta oturuyor olsalar bile, hızlı trenler sayesinde zamanında işlerinin başında olabiliyorlar.

 

1.1--Böylece banliyölerde oturanlar, iş fırsatı fazla olan büyük kent merkezlerine rahatlıkla ulaşabiliyor ve daha çok iş gücü, ekonomik etkinliklere katılabiliyor.

 

1.2--Ulaşım ve nakliye maliyetlerinin azalması, şirketlere yeni yatırımlar yapması için yeterli kaynak da bırakıyor. Ülkenin büyük şirketlerinden inşaat hizmetleri veren Nakamura ve makine ile makine parçaları üreten Ueda, hızlı tren seferleri olan bölgelerde istihdamın ve ekonomik etkinliğin geliştiğini gözlemlemiş.

 

2--Bu arada hızlı trenlerin çevrenin korunmasına olan yardımını da unutmamalı.Hızlı trenler yaygınlaştıkça, daha az uçak seferi yapılacak. Böylece atmosferimize daha az zararlı gaz salmıyor olacak. Trenlerin de karbon ayak izi var. Ama uçaklarınki kadar fazla değil (Uçaklarda geçen yıl 750 milyon ton karbondioksit atmosfere karıştı. Hızlı trenlerde salınım, bu miktarın sadece % 9’u).

 

3--Saatte 400 km hızla giden bu trenler, deprem olduğunda raydan çıkmamak için otomatik olarak yavaşlıyor (Ama hız rekoru, 1990’da saatte 515.3 km ile Fransızların TGV - Train a Grande Vitesse’ine ait).

 

Kaynak:Para Dergisi-14-20.06.2020




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.