MAKALELER / Matematik-50 Yıldır Çözülemeyen Matematik Problemini Çözdü





Matematik-50 Yıldır Çözülemeyen Matematik Problemini Çözdü:

 

1--ABD;nin Teksas Üniver-sitesinde doktora eğitimi gören Lisa Piccirillo, bir haftadan kısa bir sürede sadece boş zamanlarında çalışarak 50 yıldır çözülmeyen matematik problemini çözdü.

 

1.1--Piccirillo kendisi de matematikçi olan üniversitedeki profesörü Cameron Gordon ile konuşurken, gayet rahat bir şekilde hesaplamalarından bahsetti. Prof. Gordon öğrencisinin 1970’te İngiliz matematikçi John Horton Conway tarafından gündeme getirilen ünlü Conway düğümü problemini çözdüğünü görünce çok şaşırdı.

 

2--Prof. Gordon “Bunun ne kadar eski ve meşhur bir problem olduğunu bildiğini sanmıyorum” dedi. Piccirillo problemi çözmesinin ardından Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) öğretim üyeliği görevine getirildi.

 

3--İspanya Matemaük Bilimleri Enstitüsünün bir üyesi Javier Aramayona “Conway Düğümü problemi çok uzun süredir çözülemedi ve çok sayıda parlak matematikçi, bu problemi ele. alıp, çözmeyi başaramadı” dedi. Piccirillo, “Gündüz üzerinde çalışmadım, çünkü gerçek matematik olarak görmüyordum. Daha çok bir ev ödevim gibi bakıyordum ve ben de eve gidip, ödevimi yaptım” dedi.

 

Kaynak:BBC-TÜRKÇE



Makalenin İzlenme Sayısı : 106

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.