MAKALELER / Yapay Zekada Firma Araştırmaları








Yapay Zekada Firma Araştırmaları:

 

1—Microsoft:

 

1--Geçtiğimiz yıl Microsoft CEO'su Satya Nadella, Office, Windows ve Cloud & Enterprise bölümlerinin yanına dördüncü bir bölüm daha eklemişti: Microsoft AI ve Research. Bu hareket şirketin yapay zekaya verdiği önemi bizlere gösteriyor.

 

1.1--İlk yılında işe alım ve satın alımlar yoluyla % 60'dan fazla büyüme gösteren bölüm, bugün yaklaşık 8 bin araştırmacıya da ev sahipliği yapıyor.

 

1.2--Microsoft AI ve Research bölümünün oluşturulması, yapay zeka araştırmalarında yaşanan yoğun rekabeti de bizlere gösteriyor.

 

3.1--Microsot bir bakıma Google, Amazon, Salesforce, Apple ve sayısız yapay zeka araştırma grubu ile yarışmak için hazırlanıyor ve teknolojisi endüstrisine öncülük etmek istiyor.

 

3.2--Çalışmalar henüz çok yeni, ancak Microsoft veri merkezlerine inşa ettiği yapay zeka ve makine öğrenimi özellikleriyle büyümesine devam ediyor.

 

3.3--Mobil pazarda rekabete giremeyen şirketin hangi alanlarda ön plana çıkacağını hep birlikte göreceğiz.

 

4-- Facebook, Google ve Microsoft hatta yakında aralarına Amazon ve IBM’de katılacağı genel olarak yaratıcı ve sağduyu sahibi teknoloji dehalarının çok sıcak bakmadıkları Yapay Zeka platformunda birleşerek bu teknolojiyi bir adım ileri taşıyacaklar.

 

2—Google:

 

1—Öte yandan Google'ın kurduğu Gradient Ventures, başlangıç seviyesinde olan tüm yapay zeka (AI)  girişimlerine sermaye ve tavsiyeler sunacak.

 

1.1--Cnet.com'un yayınladığı bir habere göre Google, yatırım ve destek platformunu yeni oluşan ve özellikle yapay zeka üzerine çalışmalar yapan şirketlere de açacak.

 

2—Yapay Zekada basamak olarak Google’ın sahibi Alphabet tarafından geliştirilen DeepMind isimli yapay zeka, Differential Neural Computer teknolojisi sayesinde artık kendi hafızasında bulunan bilgilerden çıkarım yaparak yeni şeyler öğrenebiliyor.Bu ise bilgide detayı yada kaliteyi artırabilir.

 

2.1—Yapay zekayı eğitmek için oldukça yüksek miktarda veriye ihtiyaç olmakta, bu anlamda şirketler bu veriye bir şekilde ulaşmaya çalışmakta.Google DeepMind, İngiltere Ulusal Veri Koruma Otoritesi'nden Fiona Caldicott tarafından kaleme alınan bir yazıya göre, uygun olmayan yasal bir temel üzerine kurulu olduğundan çalışmalarını aksatabilir. Google tarafından satın alınan şirket, şimdiye kadar 1.6 milyon insanın kişisel tıbbi kaydını aldı ve bu durum onun başına büyük dertler açabilir.

 

3-- Google son olarak Oxford Üniversitesi ile yapay zeka projesi altında işbirliğine girdi.

 

3.1--Geçtiğimiz ocak ayında Google, DeepMind isimli bir yapay zeka firması satın aldı. Raporlara göre Google'a yaklaşık 400 milyon dolara mal olan bu edinimin ne için olduğu hala bilinmiyor.

 

3.2--Firma Oxford Üniversitesi'nde yer alan dünyaya nam salmış araştırmacılarla resim ve dil tanıma teknolojisi üzerine işbirliklerini duyurdu.

 

3.3--Dark Blue Labs olarak bilinen ve daha çok doğal dil çözümlemesi üzerine yoğunlaşan bir ekip, Vision Factory olarak dünya sınıfında bilimsel olarak kanıtlanmış araştırmalara imza atan başka bir görsel tanımlama ve metin algılama ekibiyle birleşerek Google çatısı altında toplandılar.

 

3.4-- Google, Android işletim sistemi, servisleri, arama motoru ve ileri görüşlü geliştirme laboratuvarlarıyla 2030 yılına kadar alışa geldiğimiz pek çok altyapıyı değiştirecek. Bu noktada Windows tarih olacak.

 

3.4.1--Windows un tarih olabileceğini dikkate alan Microsoft yeni sıçramasını yapay zeka ile yapabilir.

 

4-- Google Yapay Zeka ile Öğrenim' girişiminin bir parçası olarak bu sefer de 'Yoğunlaştırılmış Makine Öğrenimi Kursu' hizmetini duyurdu.

 

5.1--Bu yeni ve ücretsiz olan derse bugüne kadar 18 binden fazla Google çalışanı kayıt yaptırdı. İlk kez kamuya açık hale getirilen bu hizmette, makine öğrenimi tekniği konusunda herkesin pratik yapabileceği alıştırmalar ve eğitici videolar bulunuyor.

 

6-- Google, geçtiğimiz Mayıs ayında AutoML projesini ortaya çıkarmıştı. Bu yapay zeka, başka yapay zeka oluşturmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştı.

 

6.1-- Geçenlerde bir AutoML sistemi, görüntüleri içeriklerine göre sınıflandırma konusunda rekor kırarak % 82 başarı elde etmişti.

 

6.2-- Yapay zeka teknolojilerinde Google'ın gerisinde kalmakla suçlanan Apple, bu durumu tersine çevirecek çok önemli bir hamle yaptı. Google'ın AI ve Arama Başkanı John Giannadrea'yı işe aldığını açıklayan Cupertinolu şirket, Giannadrea'nın Apple CEO'su Tim Cook'a doğrudan rapor veren 16 yöneticiden biri olacak.

 

6.3-- ABD'li mühendis, 2010 yılında CTO (Baş Teknoloji Yöneticisi) olarak görev yaptığı MetaWeb'in Google tarafından satın alınmasıyla birlikte internet devine katılmıştı.

 

6.4--Son yılların en başarılı startup'larından bir tanesi olarak gösterilen MetaWeb, Google'ın yapay zeka araştırmalarında önemli bir yol katetmesini sağlamıştı.

 

 

7-- Cornell Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmada, Google AI’nin en yüksek IQ’ye sahip olduğu ortaya çıktı.

 

7.1—IQ Değerleri anlamında:

 

18 yaşındaki bir insanın ortalama IQ puanı……….96

 

6 yaşındaki bir insanın ortalama IQ puanı………..55,5

 

Google AI ortalama IQ puanı…………......………….47,28

 

Çin merkezli Baidu ortalama IQ puanı…………...32,92

 

Microsoft’un Bing ortalama IQ puanı…………….31,98

 

2—2014 Değerleri:

 

Google AI ortalama IQ puanı…………………….26,5

 

Çin merkezli Baidu ortalama IQ puanı…………...23,5

 

2.1--Feng Liu, Yong Shi ve Ying Liu tarafından yapılan araştırmada, 3 yıl öncesine göre yapay zeka sisteminin bir hayli zekileştiği de ortaya çıkmış oldu.

 

7.2--Yani hızla gelişen yapay zekaların, kısa süre içerisinde insan seviyesine ulaşabileceği düşünülüyor.

 

8-- Yapay zeka destekli sanal asistanların IQ puanlarına ilişkin bir araştırma başlatan Cornell Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı, Google Asistan ve Siri’nin IQ puanlarını hesapladı ve açıkladı. Sonuçlara göre Google Asistan’ın IQ puanı Siri’den daha yüksek. Araştırma sonucunda Google’ın yapay zekası 47.28 puan alırken Siri 23.9 puanda kaldı. Yani bu sonuca göre Google Asistan Siri’den iki kat daha zeki.

 

3—Apple:

 

1-- Apple, makine öğrenme odaklı bir blog sitesi kurdu. Kurulan bu site ile makine öğrenme teknolojisi üzerine yapılan araştırmaların ve şirket bulgularının paylaşılması hedefleniyor.

 

1.1-- Apple bu hamlesiyle makine öğrenme sistemini sentetik görselleri gerçek görsellere dönüştürme yöntemiyle eğitmeyi önemsediğini belirtti. Bu yöntem daha az maliyetli olmasıyla tercih edilebilir.

 

1.2--İkincisi, Apple bloğun yayınladığı ilk paylaşımla ilgili olarak kullanıcılardan şirkete mail atmalarını istiyor.

 

1.3--Ayrıca sayfada Apple iş ilanlarına yönlendiren bir link de görülüyor. Yani Apple kendine güvenen mühendisleri bünyesine davet ediyor.

 

1.4--Üçüncüsü ise Apple genellikle yapay zeka konusunda eleştirilir. Zira Apple’ın sanal asistanı Siri, birçok yönüyle rakipleri Alexa ve Google Asistan’dan daha geride görülüyor. Ancak Apple bu algıya bir son vermek niyetinde gibi.

 

4—Samsung:

 

1—Samsung da sahaya indi. Viv Küresel Beyin sloganıyla tanınan ve Siri’nin geliştiricisi olarak ün salmış bir yeni nesil yapay zeka tasarım ve sanal asistan geliştirme şirketi. Bir süredir Samsung’un bu geliştiricilerin peşinden koştuğu söyleniyordu. Sonun da Viv Labs, Samsung tarafından satın alındı.

 

5—Çin:

 

1—Çin in yapay zeka eğitimlerini ücret karşılığı internet cafelere taşımasıyla Çin işin pratik kısmında hızla ilerleyebilir.

 

6—Yorumlar:

 

1—Yapay zeka yatırımları hastalık teşhisi,askeri alan,eğlence, ve her konuda alanlara el atmış durumda.Bu sektörlerde iş yapma firmaların finansal iştahını kabarttığı için yoğun biçimde yatırım yapılmakta.

 

2—Ülke olarak tıpkı otomobil montaj sanayisi gibi uluslararası firmaların ülke merkezi olmak yerine Tübitak ın koordinatör enstitü olduğu ulusal yapay zeka enstitüsü kurup Hacettepe,İTÜ,ODTÜ,Bilkent,Boğaziçi,Yıldız Üniversitelerine bağlı yapay zeka enstitüleri kurup,bu merkezlerin ulusal sanayilere ve kamu hizmetine destek oluması-teknokentlerde bu merkezlerden beslenen, mikro-makro firmalar kurulması sağlanabilir.Ve de ğitim sistemi bu çerçevede planlanabilir.

 

3—Yapay zeka eğitildiği veri setinin sınırları kadar bilgiyi yorumlayabilir-yada ve veriyi tıpkı matematikte ortalama alma gibi bir mantıkla bilgiyi üretir diye düşünülebilir.Bilinci olmayan bu sistem ile evlilik yapacak yapacak uç noktada düşünen insanlar olabilir.Ancak yaşlı yurtlarına yaşlılarla muhabbet etsin diye tasarlana bilinci olmayan programlara bağlı robotlar yapmak ne kadar etik.Zira o yaşlıların yeri herhalde komşuları veya ailesidir.

 

Kaynak: https://www.tamindir.com/





Makalenin İzlenme Sayısı : 558

Eklenme Tarihi : 15.12.2019

Önceki sayfaya geri dön.