MAKALELER / Plastik Atık-Deniz Dibindeki Plastikler İlk Günkü Kadar Bozulmayabiliyor





Plastik Atık-Deniz Dibindeki Plastikler İlk Günkü Kadar Bozulmayabiliyor:

 

1--Plastiğin deniz diplerinde ne kadar süre kalıcı olduğu bilinmiyordu.

 

2--Araştırmaları Enstitüsünden Pasifikte, Peru kıyılarını incelediği çalışmada 25 yıl kadar önce derin deniz yatağını taramış kayıtlarla incelediklerinde Denizin dibinde birçok ila 1999 yılları arasında Alman- yoğurt kabı bulunmuştu. Bunların birinde Coca Cola kutusu bulunmuştu.

 

3—Plastikleri Raman spektroskopisiyle incelediler. Lazer destekli bu yöntem bir malzemenin moleküler bileşimini belirleyerek polimerlerin değişip, değişmediği hakkında bilgi veriyor.

 

4--So¬nuca göre ne poşet ne de yoğurt kabında parçalanma ya da indirgenmeye işaret eden herhangi bir bulguya rastlanmadı. Poşetteki politelende herhangi bir kimyasal veya fiziksel bozulma belirtisi görülmediği gibi PET kaplamalı polistiren yoğurt kabında da herhangi bir bozulma belirtisi tespit edilmedi. Hatta üzerindeki yazılar bile hala okunuyordu.

 

5--Ayrıntılı incelemelerle iki objenin üzerinde ince bir bakteri tabakası oluştuğu görüldü. Bu biyofilm, polimer tipine bakmaksızın tüm yüzeyi kaplamıştı. Daha önceki araştırmalardan bu tür biyofilmlerin birkaç gün içinde oluştuğu bilindiği için, araştırmacılar plastiklerin üzerindeki bakterilerin en az 20 yıl önce yerleşmeye başladıklarını düşünüyorlar. Bu sonuçtan yola çıkan araştırmacılar plastiğin deniz diplerinde olasılıkla yüz yıllar ile bin yıllar boyu kalıcı olabileceğini söylüyorlar.

 

6—Yorum:Okyanuslara plastik atık deşarjı ile ciddi şekilde mücadele edilmedikçe buraları tam bir atık deposuna dönüşebilecek.Ayrıca plastik yiyen bakteri-canlı üretmek önemli.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 85

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.