MAKALELER / Yangın-Sesle Yangın Söndürme-Yangın Söndürme Hoparlörü





Yangın-Sesle Yangın Söndürme-Yangın Söndürme Hoparlörü:

 

1--Orman yangınlarını kısa süre içinde kontrol altına alıp çevreye büyük zararlar vermeden söndürebilseydik, gün geçtikçe azalttığımız yeşil alanların korunması adına büyük bir adım atmış olurduk. Peki ya bunu sesle yapabilsek ve örneğin kocaman bir hoparlör kullanıp yangını kısa süre içinde kontrol altına alabilecek olsak?


1.1--Amerikalı iki mühendislik öğrencisi bir araya gelerek, yangını ses dalgalarıyla söndürebilen olağanüstü bir yöntem geliştirdi. Şimdilik ufak ev yangınlarını hedef alacak şekilde çalışan sonik yangın söndürücü gelecekte çok daha geniş alanlarda kullanılabilecek hale getirilebilir.

 

1.2--Aslında yangını ses dalgalarıyla söndürmek yeni bir fikir sayılmaz. Fakat ABD Defansif İleri Araştırma Proj¬leri Ajansının (DARPA) geliştirdiği proje de dâhil olmak üzere, uzun yıllardır üzerinde çalışılan sonik yangın söndürücü prototiplerinin hiçbiri başarı kaydede- memişti. Dünyanın en güçlü araştırma laboratuarlarının bile başaramadığı şimdilik ufak ev yangınlarını hedef alacak şekilde çalışan sonik yangın söndürücü gelecekte çok daha geniş alanlarda kulla-nılabilecek hale getirilebilir

 

1.3--Projeyi hayata geçirenlerse George Mason Üniversitesi mühendislik öğrencileri Seth Robertson ve Viet Tran oldu.

 

2--Sonik yangın söndürücünün çalışma prensibi, ses dalgalarının hem yanan malzeme hem de onu çevreleyen oksijen üzerinde etkili olmasına dayanıyor. Yanan malzeme ve yanmayı sağlayan oksijeni birbirinden ayıran dalgalar, alevleri besinsiz bırakıp yangına son veriyor.

 

3--Robertson ve Tran çeşitli frekanslardaki ses dalgalarını tek tek deneyip, en etkili-sinin 30-60 Hz arasındaki bas sesler olduğunu buldu.

 

4--Bu teknoloji örneğin uzay istasyonunda çıkabilecek bir yangında da kullanılabilir çünkü ses dalgalarının bu özelliği yerçekiminden bağımsız çalışıyor.

 

5—Yorum:Bir hoparlör ile yangını söndürmek zayıflatmak oldukça önemli bir yaklaşım.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 95

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.