MAKALELER / Gıda da Atık-İsraf-Kötü Koşullarda Tedarik Edilen Gıda da Atık 9 Kat Fazla





Gıda da Atık-İsraf-Kötü Koşullarda Tedarik Edilen Gıda da Atık 9 Kat Fazla:

 

1--Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,1 milyar olacağı tahmin ediliyor. Küresel gıda üretiminin artan nüfusun taleplerini karşılayabilmesi için 2050 yılma kadar yüzde 60 artması gerektiği hesaplanıyor.

 

1.1--Ancak odaklanacağımız konunun daha fazla üretmek değil, kayıp ve atıkların sürdürülebilir bir şekilde azaltılması olması gerektiğine inanıyoruz.

 

2--Çünkü 800 milyon insanın yeterli gıdaya erişemediği dünyada, insan tüketimi için üretilen gıdanın neredeyse üçte birine denk gelen yaklaşık 1,3 milyar ton gıda boşa gidiyor veya kayboluyor.

 

3--TÜBİTAK verilerine göre, Türkiye'de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin % 25 ila 40'ı arasında değişen miktarı ya üretim ya da dağıtım zinciri aşamasinda kayba uğruyor. En iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze meyve ihracatımızın tam dört katına karşılık geliyor.


4--Bu israfı önlemek için 2017 yılında TÜBİTAK'la birlikte fire nedenlerini araştırdığımız ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Sekiz ay süren bu kapsamlı çalışma sonucunda gördük ki, kötü koşullarda tedarik edilen ürün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla tam dokuz kat daha fazla atığa dönüşüyor.

 

4.1--En çok atık oluşan aşamalar ise nakliye ve sergileme. Bu atığı önlemenin en iyi yolu hiç kuşkusuz doğru tedarik zinciri uygulamaları."

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 86

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.