MAKALELER / Yeşil Hamle-TAV Dan-Enerji-Su Tasarruf-Adnan Menderes Hava Limanı





Yeşil Hamle-TAV Dan-Enerji-Su Tasarruf-Adnan Menderes Hava Limanı:

 

1--Dünyanın dört bir yanında havalimanı işleten TAV, sürdürülebilir ve çevreci uygulamalarıyla enerji tasarrufunda dikkat çekiyor. 1997’de İstanbul Atatürk Havalimanının işletme ihalesini alarak bu alana giren şirket, bugün 6 ülkede yönettiği 12 terminalde adeta enerji santralları kurmuş durumda.

 

1.1--Havalimanlarmdaki faaliyetlerin çevreye en az zarar vermesi için büyük çaplı teknolojik altyapı yatırımları yapan TAV Havalimanları Holdingin bu alanda aldığı birçok uluslararası ödül de var.

 

1.2--Havalimanlarında gereksiz tüketimi engellediklerini belirten TAV Havalimanları Sürdürülebilirlik Direktörü Bengi Vargül, enerjiyi etkin kullanmanın öncelikli amaçları olduğunu söylüyor.

 

1.3--Vargül, terminalleri daha inşaat halindeyken enerji tasarrufu sağlayacak şekil¬de tasarladıklarını ve buna göre yatırım yaptıklarını hatırlatarak, kısa sürede verimlilikte ciddi sonuçlara ulaştıkları bilgisini veriyor. Vargül, “2011-2012’de yolcu başına elektrik tüketimi İstanbul Atatürk Havalimanında % 10, İzmir Adnan Menderes’te % 61, Ankara Esenboğa’da ise % 12 azaldı” diyor

 

2--Medine'ye atık su tesisi ve güneş paneli kuruluyor-GÜNEŞ panelleri özellikle Medine'de yapımı süren terminale uygulanmış. Medine Havalimam’nda bir yandan güneş enerjisinden elektrik üretilirken bir yandan da kısıtlı su kaynaklarını korumak için atık su işleme sistemiyle tasarruf hedefleniyor.

 

2-- Adnan Menderes Hava Limanınında Yeşil Hamle:

 

1--Eko-İnovasyon ödülüne sahip İzmir Adnan Menderes Havalimanfnda karbon salımı ve enerji tasarrufu için yaklaşık 150 bin TL'lik yatırım yapıldı. Bengi Vargül, 10 kata yakın tasarruf elde edilen çalışmaları şöyle anlattı:

 

1.1--Termal kameralarla ısı kaçakları belirlendi. 80 bin TL'lik yatırıma karşılık yılda 227 bin TL'lik tasarruf elde edilerek karbon salımı engellendi.

 

1.2--Soğutma kulelerinde bin 300 TL'lik ısı izolasyonlu boya kullanıldı. Yılda 17 bin liralık tasarruf elde edildi.

 

1.3--Aşırı ısınmayı engellemek için solar yansıtıcı kullanıldı. 26 bin TL'lik yatırıma karşılık yıllık 85 bin lira tasarruf sağlandı.

 

1.4--Bagaj taşıma sistemine yapılan 24 bin liralık yatırım, 48 bin lira tasarruf getirdi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 81

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.