MAKALELER / Demans-Alzheimer-Yazmak Ve Okumak Demanstan Koruyor





Demans-Alzheimer-Yazmak Ve Okumak Demanstan Koruyor:

 

1--Alzheimer gibi yaşlılıkta ortaya çıkan nörolojik hastalıklar en sık görülen demans rahatsızlıklarından biri. Bu yüzden birçok insan bellek kaybını önleyecek çözümler arıyor. Araştırmalar, beynin özel programlar, dil öğrenme, hareket ve sosyal iletişim gibi etkinliklerle çalıştırılmasının demans riskini düşürebildiğini veya hastalığın ortaya çıkışını geciktirebileceğini gösteriyor.

 

2--Columbia Üniversitesi’nden Miguel Renteria, okuma ve yazmanın da demans için etkili bir önlem olduğunu söylüyor. Okuma ve yazma yetisi sayesinde beyni çalıştıracak etkinlikler yapılabiliyor. Örneğin gazete okumak veya çocukların ve torunların ev ödevlerine yardımcı olmak gibi.

 

2.1--Kişilerin eğitim durumu düşük olsa bile okur yazar olmayanlara kıyasla yaşam boyu avantajlarının olduğunu söylüyor araştırmacılar. Yetişkinlik döneminde bile okumasını geliştirenler bu yetenekten iki kat daha fazla yararlanabilirler.

 

2.2--Nitekim bu kişiler gündelik yaşamda daha başarılı olduğu gibi aynı zamanda beyinlerini de çalıştırmış oluyorlar. Yeni araştırmalarla okur yazar olmayanlarda eğitim programlarının demans riski üzerinde ne derece etkili olduğunu öğrenilmeye çalışılacak.

 

Kaynak:HBT--Illiteracy, dementia risk, and cognitive trajectories among olderadults with low education, Neorology,

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 90

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.