MAKALELER / Uzay İstasyonunda Yaşamak





Uzay İstasyonunda Yaşamak:

Scott Kelly ile Yapılan Söyleşiden:

 

1--S: Sizce gelecekte Mars'a gidecek astronotlam bu uzun yolda bekleyen en büyük zorluk ne olacak?

 

1.1--C: Bence en büyük risk radyasyon. Mürettebatı bundan nasıl koruyacağımızı bilmemiz gerekiyor. Radyasyonun fizyolojimiz üzerindeki etkisini ve belirtileri bilmemiz gerekiyor. Başka zorluklar da var. Biz (uzayda) görme duyumuzla ilgili sorun yaşadık; uzayda uzun süre kaldıktan sonra kondisyon sorunu yaşadık.Bence uzun süreli uçuşlarda, yani Güneş Sisteminin dış gezegenlerine gittiğimizi düşünürsek insanlaryıllarca uzayda kalacak, yapay yerçekimi önemli bir gereksinim.

 

 

2--S: O zaman gelecekte uzun yolculuklar konusunda iyimser düşünebiliriz.

2.1--C: Sanırım NASA İkizler çalışmasından şu ana kadar bolca veri elde etti. Daha derinlemesine araştırmamız gereken alanlar var, genetik olaylar gibi. Uzayda insan genetiği tabanlı araştırma ilk kez yapılıyor. Gen ifadesi ile ilgili derinlemesine incelemek istedikleri başka şeyler olduğunu düşünüyorum. Ama genel olarak bulgular şu yönde: Mars'a gitmemizi engelleyecek birşey yok.

 

3--S: Peki bir yerde uzun süre tıkılı kalmak konusunda neler söyleyebilirsiniz? Koku nasıl?

 

3.1--C: Yani... Her yerin kendine göre bir kokusu vardır. Genel olarak uzay

istasyonunun kokusunu tarif ederken antiseptik, çöp ve vücut kokusu karışımı birşey olarak anlatıyorum. Tamamen nahoş değil ama nerede olduğunuza göre değişiyor. Aylardır istasyonda kalmış ıslak bir çöpün yanında oturuyorsanız daha çok çöp gibi kokuyor. Katı atıkları koyduğumuz kapların yanındaysanız biraz öyle kokabilir.

 

3.2--Yeni vakumlanmış (uzay boşluğuna maruz kalmış) bir alandaysanız bana biraz yanmış metal gibi geliyor; belki anma törenlerinde yaktığımız maytaplar gibi. Ama kendine özgü bir kokusu var. Bir keresinde Harris County Cezaevinde bir tura katılmıştım - yanlış birşey yapmadım, sadece turdu- orada birkaç mahkumun olduğu bir odaya girdim. Anında "deja vu" yaşadım. "Neredeyse tıpatıp uzay istasyonu gibi kokuyor" diye düşünmüştüm.

 

4--S: İkizler çalışması uzun dönemli uzay uçuşlarının insan vücudundaki fizyolojik etkilerine bakıyor. Peki sizin uzayda geçirdiğiniz bir yıl akıl sağlığınızı nasıl etkiledi?

 

4.1--C: Sanırım en zoru, tecrit edilmiş olmanız. Hergün aynı yerdesiniz.Aynı insanlarlasınız. Hepsi zaman geçirmekten keyif aldığınız iyi insanlar olsa da, Dünya'da sizin için önemli olan birçok kişi var ve onları özlüyorsunuz. Dışarı çıkmayı özlüyorsunuz. Havayı, güneşi, yağmuru, rüzgarı özlüyorsunuz. Uykuya daldığınızda iş yemdesiniz; uyandığınızda işyerindesiniz. Orada olmayı seviyorsunuz, ama evde olmayı da seviyorsunuz. Kozmonotlardan biri, Gennady Padalka şöyle demişti: "Biliyor musun; astronot veya kozmonotlar olarak Dünya'da iken uzayın hayalini kuruyoruz. Ama uzaya çıkınca Dünya'yı hayal ediyoruz."

 

Kaynak:Popular Scıence- Jake Parks




Makalenin İzlenme Sayısı : 77

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.