MAKALELER / Depresyon da Ketamin Tedavisi





Depresyon da Ketamin Tedavisi:

 

1--Ciddi şekilde depresyon hastalığı olan milyonlarca insanın şimdiye kadar çok tedavi seçeneği bulunuyordu. Mart ayında ABD Gıda ve İlaç Bakanlığı yeni bir ilacı onayladı. Ketaminden üretilen ve hızlı etki eden bir burun spreyi olan bu ilaç, depresyon tedavisinde 30 yıldır atılmış ilk yeni adım olarak değerlendiriliyor.

 

1.1--İlk defa 1960’ta üretilen ve hala Dünya çapında savaşlarda acil ameliyatlarda anestezi için kullanılan ketamin, 1980 ve 90’larda yan etkileri yüzünden uyuşturucu olarak kullanılmaya başlandı. Kulüplerde kontrolsüz bir şekilde satılıyordu. Ancak 20 yıl sonra araştırmacılar bu kimyasalın tedavi kabul etmeyen, intihar eğilimli hastalarda bile depresyonu engellediğini ortaya çıkardılar.

 

1.2--Ayrıca ilacın bir artısı daha vardı: Etkisini hemen, anında gösteriyordu. Geleneksel antidepresanlar örneğin serotonin inhibitörlerinin (SSRI) etkisinin görülmesi için aylar geçmesi gerekiyor ve hastaların % 30 u bu tedaviye cevap vermiyor. Ketamin ise anında rahatlamayı getiriyor (genelde birkaç saat içinde) ve  etkisi bir hafta veya daha fazla sürebiliyor.

 

2--Ketamin araştırmasının öncülerinden Yale Tıp Fakültesinden psikiyatrist John Krystal İlk başta çok şaşırmıştık, ancak bir taraftan da çok heyecanlandık" diyor. SSRI’lar beyin fonksiyonları için çok önemli bir kimyasal madde olan serotonini etkinleştiriyorlar. Ketamin ise sinir sisteminde bir glutamat patlaması yaratıyor ve beynin ana iletişim yolunu açıyor.

 

2.1--National Institute of Mental Health’den Doktor Carlos Zarate Jr. “ketamin uykuda olan sinir sistemini bir anda uyandırıyor ve nöral bağları genişletiyor” diyor. İlacın onaylanması milyonlarca insanın tedavisinde yardımcı olacak ve depresyonun altında yatan mekanizmayı daha iyi anlamamızı sağlayacak.

 

2.2--Bu sayede daha etkin terapiler de geliştirilebilecek. Pilot çalışmalar ketaminin bipolar bozukluk ve travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde de kullanılabileceğinin ipuçlarını veriyor. Krystal “bu bir ara tedavi olarak uygulanabilir” diyor. “Hastalar ketaminin hayatlarını onlara geri verdiğini söylüyor.”

 

Kaynak:Popular Scıence- Unda Marsa

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 91

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.