MAKALELER / Tansiyon- Çok Fazla Çalışmak, Yüksek Tansiyon Riskini Artırıyor





Tansiyon- Çok Fazla Çalışmak, Yüksek Tansiyon Riskini Artırıyor:

 

1--Aşırı stres ve çok az dinlenmenin uzun vadede hasta ettiği zaten bilinen bir şeydi. Ancak araştırmacılar uzun süren uykusuzluğun kalp-dolaşım hastalığı riskini ikiye katladığını saptadılar. Çok fazla çalışıp, dinlenmeyen veya tatil yapmayanlarda ise strese bağlı meydana gelen hasarlar, sağlıklı yaşam biçimiyle bile düzelmiyor.

 

1.1--Fazla çalışmanın özellikle de ara vermeden uzun süre çalışmanın zararlarını Lavan Üniversitesi’nden Xavier Trudel buldu: Uzun çalışma süreleri yüksek tansiyon riski üzerinde etkili. Araştırma çerçevesinde 3500 büro çalışanı beş yıl boyu incelenirken, her sabah katılımcıların tansiyonu ölçüldü.

 

1.2--Katılımcılar avrıca aün bovu, tansiyonlarını 15 daki- kada bir ölçen bir tansiyon aleti giydiler araştırma süresince. Taşınabilir tansiyon aletleri katılımcıların % 13’ünde gizli yüksek tansiyon kaydetti.

1.3--Buna göre gün içinde katılımcıların tansiyonları zaman zaman yükseldi ve bazen de daha önce ölçülmeyen yüksek kan basınç değerleri saptandı. Dinlenme esnasında 135/85, çalışma sırasında ise 140/90 yüksek tansiyon olarak kabul edildi.

 

1.4--Buradan çıkan önemli sonuç şu: Katılımcılar ne kadar uzun çalışırlarsa kalıcı veya gizli yüksek tansiyon riski o denli yükseliyor.

 

1--Haftada 41 - 48 saat çalışanlarda gizli yüksek tansiyon riski % 54 ve kalıcı yüksek tansiyon riski ise % 42 iken,

 

2--haftada 49 saat çalışanlarda bu oran % 70 ve % 66 çıktı.

 

1.5--Çok çalışma ve yüksek tansiyon riski arasındaki bağlantı özellikle de zorlama ve yetersiz karar verme özgürlüğüne bağlı çalışma stresiyle açıklanıyor. Fakat çalışmayla ilgili diğer stres faktörleri de etkili. Sorun periyodik olarak veya kalıcı olarak yüksek tansiyona sahip kişilerde, kalp-dolaşım hastalıkları riskinin artıyor olması, hatta bellek bile zarar görebilir diyor uzmanlar.

 

1.6--Araştırmacılar bu yüzden haftada 40 saatten fazla çalışan insanlara tansiyonlarını sık sık ölçtürmelerini öneriyorlar.

 

Kaynak:HBT-Long work hours the Office linked to both regular and hidden high blood pressure, Science, 19.12.2019.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 69

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.