MAKALELER / Uzun Yaşam-Yaşlanma-Kültürel Etkinlikler De Ömrü Uzatıyor





Uzun Yaşam-Yaşlanma-Kültürel Etkinlikler De Ömrü Uzatıyor

 

1--Müzik ve sanat, içimize işlemiş çok eski kültür teknikleri. Binlerce yıl önce ile atalarımız müzik aletleri üretmiş ve mağara duvarlarını resimlerle süslemişlerdi. Araştırmalar, çok güzel ve etkileyici sanat eserlerine baktığımızda beynimizin özel bir şekilde tepki verdiğini gösteriyor.

 

 1.1--Hatta güzellik için bir tür evrensel duyuya sahip olduğumuz bile söylenebilir. Bilindiği gibi müziğin iyileştirici bir etkisi de var. Peki ama müzik ve sanatın olumlu etkisi nereye kadar uzanabiliyor?

 

2--College London Üniversitesi’nden Daisy Fancourt ve Andrevv Steptoe bu sorunun yanıtını bulabilmek için 50 yıl süren 6 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen uzun vadeli bir araştırmanın verilerini değerlendirdi.

 

2.1--Araştırma çerçevesinde 14 yıl içinde tiyatro, müze, konser veya sergiye giden kadın ve erkeklerdeki ölüm oranı belirlenmeye çalışıldı. Düzenli olarak sanattan keyif alma gerçekten de ömrü uzatıcı bir etki yapıyor. Bu tür etkinlikler ne kadar çok tekrarlanırsa, ölüm riski o denli düşüyor. Bu tür etkinliklerden uzak duranlardan bin kişiden 6’sı 14 yıl içinde hayatını kaybetmiş.Oysa birkaç haftada bir sanatsal bir etkinliğe katılanlarda bu oran sadece 2,4 olarak kalmış.

 

2.2--Üstelik bu olumlu etki yaş, sağlık veya sosyoekonomik durumlar dikkate alındığında dahi kısmen kalıcı oluyor. Tüm faktörler dikkate alındığında bile düzenli olarak kültürel etkinliklere katılanlarda ölüm riski % 31 daha düşük çıkıyor.

 

2.3--Araştırmacıların tahminlerine göre bu olumlu etkinin büyük bir kısmı, sanattan haz almanın zihnimizi uyarmasıyla ilgili. Daha önceki araştırmalar da kültürel etkinliklerin insanların daha iyi hissetmelerine yol açtığını, depresyona iyi geldiğini hatta ağrıları azaltacağını bile göstermişti.

 

Kaynak:HBT-S:197-3.01.2020

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.