MAKALELER / Uzun Yaşam-Yaşlanma- Biyolojik Yaş Geri Dondürülebilir Mi





Uzun Yaşam-Yaşlanma- Biyolojik Yaş Geri Dondürülebilir Mi?

 

1--Los Angeles’teki Intervene Immune adı verilen biyomedikal bir kuruluşun önderlik ettiği çalışmada 51 ile 65 yaş aralığındaki sağlıklı 9 erkek gönüllüye büyüme hormonu, diyabet ilacı ve hormon desteğinden oluşan bir ilaç kokteyli verildi. Katılımcılardan bir yıl boyunca, haftada birkaç kez bu karışımı kullanmaları istendi.

 

1.1--Daha sonra bilim insanları gönüllülerin DNA’larını inceledi. DNA’nın üzerindeki belirgin işaretleri değerlendiren araştırmaları” belirler. Bu kimyasal modifikasyonlar “epigenetik” değişiklikler olarak bilinir. Epigenetik genetiğin üzerinde, genetiğin dışında anlamına gelir.


1.2--Bu kimyasal işaretler DNA ipliği boyunca belirgin bir örüntü (pattern) oluşturacak şekilde dizilir ve barkodlara benzer. Bu barkodlar kişinin biyolojik yaşını 2-3 yıl hata payıyla hesaplamaya yarar. Bu çalışmanın tasarlanmasında ve yürütülmesinde yer almayan Hagg, sonuçların temkinli bir şekilde değerlendirilmesini, DNA üzerindeki değişikliklerin tersine çevrilebileceği yönündeki iddiaların yalnızca bir ön çalışmanın sonuçlarına dayandırıldığını söylüyor.

 

2—Yapılan çalışmaya göre araştırmacılar katılımcıların biyolojik yaşlarının ortalama olarak 2.5 yılı gerilemiş olduğu sonucuna vardılar.Başka bir deyişle eğer araştırmacılar çalışmayı yaparken zamanı durdurmuş olsalardı, çalışmanın sonunda gönüllüler 2.5 yıl daha gençleşmiş olacaklardı. Aslında aradan bir yıl geçmişti, dolayısıyla erkekler 1.5 yıllarını geri kazanmışlardı.

 

3--İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nden moleküler epidemiyolog Sara Hagg bu sonuçların çok önemli yansımaları olacağını söylüyor: “Daha önce kimse biyolojik saatin zaman içinde geri çevrilebileceğini gösterememişti.8 Eylül tarihinde Aging Celi isimli tıp dergisinde yayımlanan araştırma “epigenetik saat”ten yararlanarak biyolojik yaş ile ilgili öngörülerde bulunuyor.

 

3.1--Epigenetik saati okumak için, yaşlanmanın karakteristik işaretlerini bulmak için DNA’yı taramadan geçirmek gerekiyor. DNA’mızın sarmal yapısında yaşantımız boyunca yeni kimyasal işaretler (tag) oluşur. Bu işaretlerin içeriği, karbon ve hidrojen içeren metil gruplardan oluşur. Bunlar DNA’ya yapışarak, belirli bir DNA kısmı üzerindeki genetik bilgiyi hücrelerin nasıl “okuyacağını bildirir.

 

3.2—öte yandan bu çalışmalarda bir  Orijinal hedefte Timus bezinin küçülmesini önlemek.

 

 

Kaynak:HBTSayı 182 - 20 Eylül 2019

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 75

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.