MAKALELER / Küresel Isınma-Siyasi Liderlerin Karbon Salınımları





Küresel Isınma-Siyasi Liderlerin Karbon Salınımları:

 

1--Dünya liderleri, sera gazı emisyonunun sıfırlanmasına yönelik konuşadursunlar, politik temas ya da kişisel tercihleri sebebiyle devasa uçaklar kullanarak karbon salmaya, dolayısıyla çevreye kişisel olarak da zarar vermeye devam ediyorlar. Çevrimiçi seyahat acentesi FromAtoB, dünyadaki en büyük 20 ekonomiden (G20) veri talep etti ve 15’inden geri dönüş aldı.

 

1.1--Statista’nın hazırladığı grafikte en fazla karbondioksit (CO2) üreten (karbon emisyonuna neden olan) on lider listeleniyor.

 

2--Liderlerin 2018 uçuşlarının analizine göre, Japon başbakanı Shinzo Abe, CO2 emisyonunu en fazla artıran lider; Abe geçtiğimiz yıl 14.000 tondan fazla CO2 üretilmesine neden oldu. Onun ardından 11,000’er ton ile ABD Başkanı Donald Trump ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in geliyor. Listenin 10. sırasında ise 5.088 tonla Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor.

 

3--Verileri mevcut olan 15 dünya liderinden İspanyol başbakanları (haziran ayına kadar Mariano Rajoy ve haziran ayından itibaren Pedro Sânchez) 985 ton ile CO2 üretimi konusunda en iyi sicile sahip. Çünkü İspanya hükümeti çoğunlukla, diğer ülkelerin kullandığı büyük Boeing ve Airbus uçaklarından çok daha küçük boyutlardaki bir uçak modeli olan Falcon 900’ü kullanıyor. Theresa May (İngiltere), Mark Rutte (Hollanda) ve Michel Temer (2018’de Brezilya devlet başkanıydı) de küçük uçaklar kullandı ve kendilerini sıralamanın altında buldu.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 68

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.