MAKALELER / E Sigara-Zararları





E Sigara-Zararları:

 

1--Sigara konusunda yapılan bilimsel çalışmaları özetlemeye başlamış ve son olarak Amerikan Ulusal kardiyoloji kongresinde sunulan bir çalışmadan söz etmiştim.

 

1.1--Bu çalışmanın önemini belirleyen iki faktör vardı. İlki sayıları 100.000’e ulaşan kişinin verilerinin çalışmaya alınmış olması, İkincisi ise yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (deneklerin kilo durumu), kan basınçları ve kolesterol düzeyleri de göz önüne alınarak değerlendirme yapılmasıydı.

 

1.2--Çalışmanın sonucunda, tüm risk faktörleri dengelendiğinde halen kalp krizi riskinin e-sigara kullananlarda %34 daha fazla olduğu gösterildi.

 

1.3--Koroner arter hastalığı riski de e-sigara kullananlarda tüm riskler elendiğinde halen %25 yüksek çıkıyordu.

 

1.4--Başka bir deyişle e-sigara tek başına kalp krizi riskini hiç sigara içmeyenler ile karşılaştırıldığında %34, koroner arter hastalığı gelişme riskinde ise %25 arttırıyordu.

 

1.5--Rochester Tıp Merkezinin Şubat 2019’da yayımlanan çalışması da dikkat çeken önemli çalışmalardan biriydi. Bu çatışmada, 28.000 kişiden fazla denek çatışmaya dahil edildi ve sigara kullanmayanlara göre, e-sigara kullananlarda nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi akciğer bulgularının 1.7 kat daha fazla olduğu görüldü.

 

1.5.1--Aynı çalışmada, amfizem, reflü, kalp yetmezliği, akciğer kanseri ve uyku-apne sendromu riskinin de e-sigara kullananlarda daha yüksek olduğu saptandı.

 

Kaynak:HBT-Mustafa Çetiner




Makalenin İzlenme Sayısı : 71

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.