MAKALELER / Yavaş Tempolu Hayat Yaşlanma Nedeni





Yavaş Tempolu Hayat Yaşlanma Nedeni:

 

1--Son bir araştırma ise son derece basit bir göstergenin gerçek yaşımızla ilgili ilk ipucunu verebildiğini ortaya koydu. Yürüyüş tempomuz aslında yaşlı insanların fonksiyonel yetilerinin tahmin edilmesinde uzun bir süredir basit ve güvenilir bir yöntem olarak kullanılıyordu diyor Duke Üniversitesinden Line Rasmussen.

 

1.1--Fakat yürüyüş temposunun daha genç insanlarda da biyolojik yaş hakkında bilgi verip vermediği henüz bilinmiyordu.Rusmussen ve ekibi bu yüzden bir Yeni Zelanda araştırması çerçevesinde doğumlarından bu yana düzenli olarak takip edilen, 45 yaşında olan 900 kadar erkek ve kadını incelemiş. Tüm katılımcılar bir yürüyüş bandında önce normal tempoyla yürürken bir problemi çözmek zorunda kalmışlar.

 

1.2--Bunların dışında bedensel yaş hakkında fikir veren on dokuz biyolojik gösterge de incelenmiş: kan değerleri, dişlerin durumu, kardiyak çıktı (cardiac output) ve solunum hacmi gibi. Zihinsel zindelik ise bir zekâ testiyle kontrol edilmiş ayrıca tüm katılımcıların beyin taraması alınmış. Ve bu şekilde 45 yaşındakilerde yürüyüş temposu ve biyolojik yaş arasında bir bağlantı ortaya çıkmış.

 

1.3--En yavaş tempolu kişiler son yirmi yıl içinde en hızlı yürüyüş temposuna sahip kişilere kıyasla beş yıl daha hızlı yaşlanmışlar.

 

2--Bu sonuç hem metabolizma göstergelerinde hem de iç organların durumunda, dişlerde ve kas gücünde de kendini gösteriyor. Yürüyüş temposu ayrıca zihinsel zindelik ve beynin yaşlanması hakkında da bir fikir vermiş. Daha yavaş yürüyenlerin beyin hacimleri daha küçük, beyin kabukları daha ince ve beyinlerindeki ak maddede de daha fazla bozukluk tespit edilmiş.

 

3--Beyindeki bu işaretler bilindiği gibi bilişsel yetilerle ilişkilidir. Ve yavaş yürüyenler gerçekten de zeka testlerinde on altı puan daha az almışlar. Yürüyüş temposu ve biyolojik yaşın niçin bu kadar birbirine bağlı olduğu henüz bilinmiyor. Burada ilginç olan incelenen kişilerin yaşlı insanlar değil sadece kırk beş yaşındakiler olması. Mesela yaşam biçimini değiştirerek diyor araştırmacılar. Yürüyüş temposu öte yandan yaşlılığa bağlı hastalıkların ortaya çıkışı için de iyi bir çözüm olabilir.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 70

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.