MAKALELER / İncir-Sağlığa Faydaları





İncir-Sağlığa Faydaları:

 

1--Bronşit tedavisinde kullanılır.İncir yaprağı çayı bronşit gibi solunum sorunlarında önerilmekle birlikte astım belirtilerinin önlenmesinde ve azaltılmasında etkili olarak kullanılmaktadır.

 

2--Kemikleri güçlendirir.İncirde bol miktarda kalsiyum bulunur. Kalsiyum, kemiklerin güçlenmesini ve osteoporoz riskinin azaltılmasını sağlar. İncirde aynı zamanda fosfor bulunur. Fosfor, kemik şekillenmesine yardımcı olduğu gibi kemiklerde bir hasar ya da bozulma görülmesi durumunda da yeniden büyümeye katkı sağlar.

 

3--İncirde yüksek oranda çözülebilir lif bulunur.100 gram incir 2.9 gram diyet lif içerir. İncir gibi yüksek lif içerikli besinlerden çok fazla tüketilmesi ishale yol açabilir. Aynı zamanda fazla incir yenmesi şiddetli şişkinliğe de sebep olabilir.

 

4--İncirdeki ana karbonhidrat şekerdir. 100 gram incirde yaklaşık 16 gram şeker bulunur. Düzenli bir diş hijyeni sağlanmadığı takdirde yüksek şeker içerikli meyvelerin tüketilmesi diş çürümesine sebep olabilir.

 

5--Yüksek oksalat içeren besinler gut hastalığının alevlenmesine sebep olabilir. Tek bir incirde çok fazla oksalat bulunmasa da çok fazla incir tüketilmesi durumunda oksalat seviyesi de yükseleceğinden gut hastalığı belirtileri kötüleşebilir. Ağrı veren kalsiyum oksalat böbrek taşlarının oluşumuna sebep olabilir.


6--Yüksek şeker içeren incirin tüketilmesi kan glikozu seviyesinde ani artışlara sebep olabilir, bu da diyabet belirtilerinin daha da kötüleşmesine-yol açabilir.

 

7--Bağırsaklarda kanama incirin sebep olabileceği en ağır yan etkilerden biridir, incirin yüksek lif içeriği, hassas bağırsak sendromu (IBS) gibi önceden mevcut olan sindirim bozukluklarını kötüleştirebilir. IBS’nin endişe verici belirtilerinden biri de bağırsak kanamasıdır.

 

8--Sindirim sisteminin işlevini kolaylaştırır, kabızlığı önler: Üç incirlik bir öğünde 5 gram lif bulunur. Bu lif oranı bağırsak hareketlerinin sağlıklı ve düzenli olmasını sağlayarak kabızlığı önler. İncirde bulunan lif kilo veremeye yardımcı olduğundan çoğunlukla obezite görülen kişilere önerilir. Ancak incirin kalori oranı yüksek olduğundan aşırı tüketilmemelidir.

 

9-- kuru incirde kimyasal bir koruyucu olan sülfüt yüksek miktarda bulunur. Bol sülfüt içeren besinlerin tüketilmesi migrene sebep olabilir ya da belirtileri artırabilir. Yoğun sülfüt içeriği aynı zamanda solunum yollarında da rahatsızlığa sebep olabilir.

 

Kaynak:HBT-s:124-10.08.2018- Sevda Deniz Karali




Makalenin İzlenme Sayısı : 78

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.