MAKALELER / 3 D Yazıcı-Üretim Teknolojisinde Devrim Yaratacak 3D Yazıcı





3 D Yazıcı-Üretim Teknolojisinde Devrim Yaratacak 3D Yazıcı:

 

1-HARP (high area rapid printing) olarak isimlendirilen bu yeni cihaz geleceğin üretim teknolojisinin habercisi olarak değerlendiriliyor.Şu anda piyasada bulunan bazı 3D yazıcılar HARP’ın hızına ulaşılıyor olsa bile, her seferinde yalnızca küçük bir parça basabiliyor.

 

1.1--Oysa HARP tek bir büyük parçayı veya çok sayıda küçük parçayı tek seferde çıkartabiliyor. Bu teknolojiyi geliştirenler yazıcının 18 ay içinde piyasaya çıkacağını ileri sürüyor.

 

2--Northwestern Üniversitesi’nden proje lideri Chad Mirkin, “3 boyutlu yazıcılar kavram olarak çok güçlü bir teknoloji. Ancak uygulama açısından bugün bazı kısıtları var. Eğer hızlı ve büyük boyutta baskı yapabilirsek, üretimde devrim yaratabiliriz. İşte HARP bu devrimi başlatacak” diye konuşuyor.

 

3--Yazıcı stereolitografi adı verilen tekniğin yeni bir versiyonundan yararlanıyor. Bu teknik, sıvı plastiği kullanıyor.HARP bu sorunu nasıl hallediyor? Şöyle: “Sıvı teflon” gibi davranan, yapışmayan bir sıvı kullanarak. Cihaz, ışık yansıtarak reçineyi, dikey olarak hareket eden bir tabla üzerinde katı hale getiriyor. Sıvı teflon, ısıyı yok ediyor ve daha sonra soğutma ünitesine yönlendiriyor.

 

3.1--Mirkin, ısıyla nasıl başa çıktıklarını şöyle açıklıyor: Teknolojimiz diğerleri gibi ısı üretiyor. Ancak bir ara- yüz sayesinde ısıyı ortadan kaldırıyor. Bu arayüzün de yapışmama özelliği var. Dolayısıyla reçinenin yazıcının kendisine yapışmasını engelliyor. Bu da yazıcının hızını yüzlerce Kez artırıyor, çünkü basılmış olan parçaların üzerinden tekrar tekrar geçmeye gerek kalmıyor.”

 

4--Bu öncü teknoloji üretim süreçlerinde devrim yaratacak. Hâlihazırdaki süreçler çok hantal; genellikle daha önceden tasarlanmış, pahalı HARP dikey olarak baskı yapıyor. Bunu yaparken sıvı reçineyi sertleştirilmiş plastiğe dönüştürmek için morötesi ışıktan yararlanıyor. Sonuçta ortaya sert, elastik, hatta seramik sertliğinde parçalar çıkıyor

 

5--Diğer 3D yazıcıların bastığı lamine (kat kat, tabaka tabaka) yapılar yerine HARP, mekanik olarak sağlam parçalar üretiyor. Bu parçalar o kadar sağlam olacak ki uçak ve otomobillerde dahi kullanılabilecek.

 

6--Hâlizhazırdaki 3D yazıcıların önündeki en önemli kısıt ısı. Bu yüzden tasarımcılar parçaları küçük tut¬mak zorunda. Makineler büyüdükçe ve hızlandıkça ısısı artıyor.

 

6.1--Profesör Mirkin’in laboratuvarından David Wal- ker, “Bu yazıcılar yüksek hızda çalıştırıldığı zaman reçinenin polimerizasyonuna bağlı olarak çok 3D baskı hala kopyalama ile üretim arasında bir noktada bulunmakla birlikte, yazıcıların boyutu ve hızı, ancak küçük parti üretimlere izin veriyor.

 

6.2--HARP’ı geliştirenler ürünlerini şöyle pazarlı- “Büyük miktarlarda üretime uygun olduğu gibi, iri parçaları çok hızlı bir şekilde ortaya çıkartıyor.Mirkin, “Daha büyük parçaları daha hızlı bastığınız zaman üretimle ilgili alışılagelmiş tüm kavramlarda değişiklik yapmamız gerekecek.

 

6.3--HARP ile kalıplara gerek kalmadan, depolarda yedek parça bulundurma yükümlülüğü olmadan her şeyi üretebilirsiniz. Her talebi zaman kaybetmeden karşılamanız mümkün olacak.”

Kaynak:HBT-s:187-25.10.2019-Reyhan Oksay




Makalenin İzlenme Sayısı : 185

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.