MAKALELER / Çamaşır Yıkama-Narin Yıkama Programları Çok Fazla Mikroplastik Üretiyor





Çamaşır Yıkama-Narin Yıkama Programları Çok Fazla Mikroplastik Üretiyor:

 

1--Okyanus, akarsular, toprak, hava veyahut da kutup bölgeleri olsun artık her yerde mikroplastik var. Hatta içme sularında, yiyeceklerde ve bedenimizde de minik plastik artıkları bulunuyor. Bu mikroplastiklerin büyük bir kısmı plastik atıklarla oluşsa da otomobil lastiklerinin sür¬tünmesi, egzoz ve atık sularla da çevreye yayılıyor. Mikrop¬lastik ipliklerinin ana kaynağı ise polar kazaklar ve sentetik malzemelerden üretilen diğer giysiler.

 

2--Özellikle de yıkama sırasında bu mikroskobik boyuttaki iplikler, dokumalardan ayrılarak atık suyla kanalizasyona ulaşıyor. Ve arıtma tesislerinin birçoğunda bu mikro iplikleri filtre edilemediğinden mikroplastikler akarsulara ve çevreye yayılıyor.

 

3--Peki ama yıkama sırasında ne kadar mikroplastik ipliği açığa çıkıyor? Ve bu konuda yıkama biçimi ne kadar etkili? Newcastle Üniversitesi’nden Max Kelly bu soruların yanıtlarını deneylerle bulmaya çalıştılar. Bu amaçta 8 küçük çamaşır makinesinden oluşan bir tergometreden yararlandılar. Endüstride bu alet deterjan testleri için kullanılıyor. Araştırmacılar siyah polyester tişörtten bir parça keserek, bu parçay aynı deterjan miktarıyla, farklı yıkama programlarında yıkadılar. Yıkamadan sonra atı sular filtrelendi ve mikro iplikler özel bir kamerayla kaydedildi.

 

3.1--Sonuç çarpıcı: Tahminlerin aksine en fazla mikroplastik narin yıkama programında açığa çıkıyor. Narin programda, normal kısa renkli çamaşır yıkama programına kıyasla 800.000 daha fazla mikro iplik açığa çıktı. Sonucu tuhaf bulan araştırmacılar aynı deneyi normal çamaşır makineleriyle de yaptılar, sonuç değişmedi. Narin yıkama programında çamaşırlar daha az hareket etmesine ve daha az mekanik baskı görmesine rağmen standart programlara kıyasla çok daha fazla mikroiplik açığa çıkıyor.

 

3.2--Peki bunun sebebi ne? Karşılaştırmalı analizler so-nucunda araştırmacılar bu konuda su miktarının rol oynadığını gördüler. Narin yıkama programlarında makine hassas çamaşırları korumak için daha fazla su alıyor, fazladan alınan su ise giysilerden daha fazla iplik çıkmasına yol açıyor. Fakat deneylerde sadece polyester kullanıldığı için diğer sentetik kumaşlar için de aynı sonucun geçerli olup olmadığı bilinmiyor. Bunun için yeni deneylerin ya¬pılması gerekiyor.

 

Kaynak:HBT-Ditch the delicate wash cycle to help save ourseas, ScienceDaily, 28.09.2019




Makalenin İzlenme Sayısı : 110

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.