MAKALELER / Yapay Zeka-Haberler





Yapay Zeka-Haberler:

 

1--muhasebeciler muhasebe sınavlarında ChatGPT'ye kıyasla daha iyi bir performans sergiledi.

 

1.1--Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Brigham Young Üniversitesi'nde yürütülen yeni bir araştırmaya göre,  muhasebeciler, sınavlarında ChatGPT'ye kıyasla daha iyi bir performans sergiledi.

 

1.2--14 ülkede yer alan 186 eğitim kurumundan 327 araştırmacının ortak yazar olarak katıldığı araştırmaya, toplamda 25 bin 181 sınıfın muhasebe sınav sorularıyla katkıda bulunuldu.

 

1.3--Muhasebe bilgi sistemleri, hesap denetimi, finansal muhasebe, yönetim muhasebesi ve vergi konularını kapsayan soruların zorluk derecesi ve türü çeşitlilik gösterdi. Çoktan seçmeli sorular, doğru-yanlış soruları ve kısa cevaplı açık sorular soruldu.

 

1.4--ChatCPT bu sorular karşısında diğer alanlarda olduğu gibi iyi bir performans sergiledi. Başarı ortalaması yüzde 47,4 olan yapay zeka soruların yüzde 11,3'ünü öğrencilerden daha iyi çözdü. Özellikle muhasebe bilgi sistemleri ve hesap denetiminde başarı gösterdi.

 

 

1.5--Yine de öğrenciler ChatGPT'yi geride bıraktı. Öğrencilerin başarı ortalaması 76,7 olurken özellikle vergi, finansal ve yönetimsel değerlendirmelerde yapay zekadan daha iyiydiler.

 

1.6--Soru tipi olarak doğru-yanlış soruları ve çoktan seçmeli sorularda yapay zekanın başarı ortalaması daha yüksek oldu ancak kısa cevaplı sorularda öğrenciler öne geçti.

 

 

2--Kasım ayında OpenAI tarafından piyasaya sürülen yapay zeka ChatGPT, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir hukuk fakültesinde yapılan sınavlardan geçer not aldı

 

2.1--Piyasa sürülmesinin ardından gündemden düşmeyen ve son olarak Microsoft'tan milyarlarca dolarlık yatırım alan ChatGPT yapay zekası sayesinde basit komutlarla karmaşık metinler oluşturabiliyor.

 

2.2--Ortaya çıkan metinlerin yüksek kalitede olması eğitimcileri endişelendirirken ödevlerde kopya çekmeyi yaygınlaştırabileceği hatta geleneksel değerlendirme yöntemlerinin kökten değiştirilmek zorunda kalınabileceği uyarısında bulunuluyor.

 

 

2.3--Minnesota Üniversitesi Hukuk Fakültesi profesörlerinden Jonathan Choi öğrencilerine yaptığı sınavın aynısını ChatGPT'ye yaptı. Yapay zeka 95 çoktan seçmeli ve 12 yazılı sorunun olduğu sınavdan geçer not aldı.

 

2.4--"ChatGPT hukuk fakültesine gidiyor" başlığıyla yayımlanan makalede yapay zekanın C+ aldığı belirtildi. Bu her ne kadar geçer bir not olarak kabul edilse de ChatGPT bir çok soruda sınıf sıralamasında sonlarda yer aldı ve özellikle matematiksel hesaplar gerektiren çoktan seçmeli sorularda başarısız oldu.

 

2.5--Choi ve makaleyi birlikte yazdığı akademisyenler ChatGPT'nin yazılı sorularda hukukun temel kuramlarına hakim olduğunu ve cevapların kurgulanmasında son derece başarılı olduğunu vurguladı.Fakat akademisyenler "hukuk fakültesi sınavlarında sıkça kullanılan açık uçlu sorulardaki problemleri tespit etmekte genellikle zorlandı," ifadelerini kullandı.

 

 

2.6--Makaleyi sosyal medyadan duyuran akademisyenler "Genel olarak, ChatGPT tek başına çok da iyi bir hukuk öğrencisi değil," yorumunda bulundu. Öte yandan ChatGPT'nin hukuk öğrencilerine ve avukatlara çok iyi bir destek olabileceğini vurguladılar.

 

2.7--Öte yandan olası kopya sorularına akademisyenler testi değerlendiren 3 kişiden ikisinin ChatGPT tarafından yazılan makaleleri tespit edebildiğini belirtti.Choi "Şüpheleri oluştu ve haklı çıktılar çünkü ChatGPT'nin hatasız grameri vardı ve biraz tekrara düşüyordu," ifadelerini kullandı.

 

3--Google'dan istifa eden 'yapay zekanın babası Hinton Pişmanım Dedi:

 

1--Hinton, yapay zekayı kötü amaçlar için kullanma potansiyeline de değinerek, bunun bir "kabus senaryosu" olacağına dikkati çekti.

 

2--Hinton, yapay zeka sohbet robotlarının şu an insanoğlundan daha tehlikeli olmadığını fakat bazı potansiyel tehlikelerinin oldukça korkutucu olduğunu belirterek, yakın zamanda insanoğlundan daha zeki olabilecekleri kanaatini taşıdığını ifade etti.

 

3--Chatbot'un, yakında bir insan beyninin sahip olduğu bilgi seviyesini geçebileceğine işaret eden Hinton, "Şu anda gördüğümüz şey, GPT-4'ün sahip olduğu genel bilgi miktarı açısından bir kişiyi gölgede bırakması, aradaki farkı gittikçe açmasıdır. Muhakeme açısından o kadar iyi değil ama basit muhakemeleri yapabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

 

3.1--İlerleme hızı göz önüne alındığında, sürecin oldukça hızlı şekilde gelişmesini beklediğini kaydeden Hinton, bu nedenle endişelenmek gerektiğini dile getirdi.

 

3.2--Hinton, yapay zekayı kötü amaçlar için kullanma potansiyeline de değinerek, bunun bir "kabus senaryosu" olacağına dikkati çekti.

 

3.3--Yapay zekanın, "Daha fazla güç elde etmem gerekiyor” gibi potansiyel bir tehlike barındırdığı uyarısında bulunan Hinton, "Geliştirmekte olduğumuz zeka türünün sahip olduğumuz zekadan çok farklı olduğu sonucuna vardım.” diye konuştu.

 

 

4--Hinton, "Biz biyolojik sistemleriz, bunlar ise dijital sistemler. Dijital sistemlerin biyolojik sistemlerden en büyük farkı, sahip olduğu bilgiyi başka bir platforma veya robota kopyalayabilmesidir.” dedi.

 

5--Google'ın yapay zeka biriminin başındaki Jeff Dean, Hinton’un istifasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yapay zekaya karşı sorumlu bir yaklaşım göstermeye devam ediyoruz. Sürekli olarak ortaya çıkan riskleri anlamaya çalışırken aynı zamanda cesurca yenilikler yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

 

6--Hinton'un derin öğrenme ve yapay sinir ağları üzerine öncü araştırması, ChatGPT gibi mevcut yapay zeka sistemlerinin yolunu açmıştı.

 

Kaynak: https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 86

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.