MAKALELER / Su Riski Monetizatörü- Ecolab





Su Riski Monetizatörü- Ecolab:

 

1--Ecolab, su verimliliğiyle ilgili veri analizine yoğunlaşmış ABD merkezli bir firma. Alanında tek. Geliştirdiği teknolojiyle hizmet verdiği turizm, sağlık, gıda, enerji gibi sektörlerin daha verimli çalışmasını ve tasarruf etmelerini sağlıyor.

 

1.1--Ecolab tüm dünyada endüstriyel su kullanımını azaltmak için büyük veriden yararlanıyor. Şirket, endüstriyel alanlarda su kullanımının takibi için 10 binden fazla izleme sistemi kullanıyor. Yeni teknolojiler, şirketlerin su kullanımlarında görünürlüğü geliştirmelerine yardımcı olmak için tahmini veri analizleri sunarken, su tüketimini azaltmak için geri dönüşüm alternatifleri sunuyor.

 

2--Ecolab’m 3D Trasar teknolojisi, endüstriyel ortamlardaki su kalitesini sürekli olarak izleyerek ideal su kalitesini korumayı ve suyun tekrar tekrar kullanılmasını sağlıyor.

 

2.1--2030’a kadar küresel su ihtiyacının % 40 artacağını ifade eden Ecolab Türkiye Genel Müdürü Haht Kayatürk, “Ecolab, Trucost ve Microsoft işbirliğinde kapsamlı bir risk değerlendirmesi yapılmasını sağlayan Water Risk Monetizer (Su Riski Monetizatörü) uygulamasını kullanıyor.

 

2.2--İşletmelerin su riskini ölçerek, potansiyel su maliyetlerinin hesaplanmasını sağlayan bu uygulama ile su yönetimi yapılabiliyor. Firmalar için en etkin su kullanım planları bu şekilde belirleniyor” diyor. Su Riski Monetizatörü sadece suyu korumayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda işletmeler ve topluluklar için daha iyi bir gelecek için suyun yeniden kullanılmasına ve geri dönüşümüne de yardımcı oluyor.

 

2.3--Ecolab 2018’de iş ortaklarına yıllık 250 bin kişinin enerji kullanımına eşdeğer olan 19 trilyon BTUTuk enerji tasarrufu sağladı. Bu da 250 bin kişinin yıllık enerji kullanımına eşit.

 

2.4--Aynı zamanda firma her yıl tüm dünyada üretilen enerjinin % 22’sinin üretilmesine destek oluyor. Su ve süreç teknolojileri kullanılarak üretilen elektriğin % 22’sinin ve üretilen nükleer eneıjinin de % 40’nın yönetilmesine yardımcı oluyor.

 

2.5--Ecolab her yıl dünya petrol üretiminin % 40’ı için harcanan su ve enerji ayak izini azaltmaya yardımcı oluyor.Ecolab 2020’ye kadar tüm üretim tesislerinde su kullanımını % 25 ve sera gazı emisyonlarını % 10 oranında azaltmayı hedefliyor.

 

3--Ecolab neler yaptı?

 

3.1--Hindistan'ın Pune kentinde yer alan beş yıldızlı Hyatt oteli, 3D Trasar Soğutma Suyu Teknolojisi ile 1.8 milyon galon tatlı su tasarrufu sağladı.

 

3.2--ABD'li Kinseth Hospitality 33.3 milyon galon su tasarrufu sağladı.

 

3.3--Kuzey Avrupa'daki organik atıkları elektrik santrallerine dönüştüren bir santral, Flocmaster teknolojisi kullanarak endüstriyel su kullanımını % 85 oranında azalttı.

 

3.4--İspanya Tarragona'daki bir Dow fabrikası, soğutma kulesi operasyonları için % 40'a kadar geri kazanılmış belediye suyu kullanıyor.

 

3.5--Meksikalı termik santral Termoelectrica, soğutma kulesini 3D Trasar ile optimize ederek 647 milyon galon su tasarruf etti.

 

3.6--Ecolab yılda 1.1 trilyon galon suyun ıslah edilmesini sağlıyor. Bu miktar 64 milyon insanın günlük su ihtiyacını,3.8 milyar insanın yıllık içme suyu ihtiyacını karşılıyor.

 

Kaynak:Para Dergisi-15-21.09.2109




Makalenin İzlenme Sayısı : 117

Eklenme Tarihi : 03.05.2023

Önceki sayfaya geri dön.